A múlt heti tábor ihlette meg a mai reggelit. A tisztítótábor alatt nagyon sok kásás ételt ettünk, így a mai reggeli köles-karfiol püré (kása) volt, hijiki salátával. Pici sót és umepasztát tettem a kásába, így kellően sós lett. Az ízesítésen még lehet dolgozni a turmixolás közben is. Az állaga inkább pürést, nem volt túlságosan folyós. A köles miatt szép sárga. A tetejére tettem a hijikit - ami fekete -, répával (narancs), lótusszal (fehéres) és rukkolával (zöld). Gyönyörű színek keletkeztek a tányéron. A párom első kanál után így szólt: "mmmm de finom, mi ez?"
Ma neki is csomagoltam ebédet. Néha szoktam, attól függ hogy találom el az adagot. Persze attól is függ, hogy mit készítek, mert ő azért nem eszik meg mindent. A tavaszi rizssaláta az egyik kedvence, így tudtam, hogy ezzel nem lőhetek mellé. Kiicsi préselt salátával, és marinált gyömbéres tempeh-vel... mmmm de finom volt!
Ebben a melegben hosszúszemű rizst főztem, a tavaszi rizssaláta pedig blansolt zöldségekkel készül (1-2 percig forrásban lévő vízbe tesszük a zöliket, ez a blansolás) a tempeh szójaszószban és vízben párolódott, pici gyömbérlét is csurgattam bele, ettől ott van a forrósító hatás is az ételben, de csak épp annyi, amennyi kell. A rizssalátára szósznak ume-kuzut készítettem (umepaszta, víz, kuzu, felfőzni amíg besűrűsödik és kész) ezzel kevertem össze a salátát. Tettem bele, répát, retket, zöldborsót, póréhagymát és petrezselymet.
Annyira élvezem a nyarat! Van mindenféle zöldség, a variációk tárháza határtalan. Csak nézzük meg mi van otthon a hűtőben (én ott tartom a zöliket, mert nincs kamrám és így a melegben nem fonnyadnak meg) és abból gazdálkodni, alkotni, kreatívkodni. Ez is a makrobiotika. :-)