Ma fél napos programunk volt, mert tökszüretelés helyett tempeh-t készítettünk.
Sajnos a fagyos idő miatt már szerdán leszedték a tököket, így a mai szüretben már nem tudtunk segédkezni. A Kushi Intézetnek van egy termelője, aki kifejezetten nekik termeli a tököket. Ma már kapható is a Deshimában.
Szóval fizikai munka helyett, tempeh-t készítettünk délelőtt. Karin az egyik tanárunk férje mutatta meg nekünk, hogy kell házilag elkészíteni. Nem egy bonyolult dolog, ha van vagy be tudunk szerezni hozzá egy olyan készüléket, ami folyamatosan 32 fokon tartja a meleget 24 órán keresztül és benne egymás feletti polcokon tudjuk elhelyezni a tempeh-t. Úgy képzeljétek el mint egy kis hűtő, csak épp nem a hűtés, hanem a melegítés a funkciója. Sütőt is lehet használni, ha teamécsesekkel tartjuk benne a meleget, de azt speciel ő még nem próbálta. Ugyanezt a készüléket használják a natto elkészítéséhez is, de keleszteni is nagyon jól lehet benne.
Holnap este már meg is kóstolhatjuk a saját tempeh-nket! Nagyon kíváncsi vagyok! :-)
További képek a holnapon a Tanulmányok/Study Training Programnál.