Tegnap segítettem Mayának nattot készíteni, így életem első nattoja van épp a fermentálódási folyamatban a termosztátban.
Woooow, szuper hogy megtanulhatok ilyen ezer éves keleti tradicionális ételt készíteni, ami nagyon nagyon jól kitiszítja az állati lerakodásokat a nyákot a testből, de kifejezetten a nemi szervek környékéről az alhasból. Heti 3-szor legalább egyétek, ha nőgyógyászati problémával küzdötök, de a nőknek amúgy is jó, és még fokozza a nemi vágyat (bár ez a férfiakra is igaz). Különféle női betegségeknél a hormonok amúgy sem működnek rendesen, így a vágy olykor-olykor lelankad, vagy el is tűnik, ami teljesen normális.
Nem egy bonyolult folyamat, csak időigényes. Közben természetesen lehet mást is csinálni.
A szójababot legalább háromszor átmossuk és 24 órára beáztatjuk. Majd kimossuk még párszor pamut ruhába csomagolva betesszük egy kuktába, mely aljára teszünk egy fém valamit amivel megemeljük az egészet kb 2 cm vizet engedünk bele és ráteszünk egy fém tálat, mely kb akkor ahogy a kuktába beleférjen, majd ráhelyezzük a pamutba tekert babot úgy, hogy a tetejét is betekerjük a rongyba. Majd lezárjuk és forrás után kb 3 óráig főzzük a kuktában. Utána kiterítjük egy nagy pamut lepedőre meint és megmértük hogy ha max 40 fokos, akkor elkezdjük hozzákeverni a natto-startert (az aktiváló port) és az egészet újra átkeverjük egy ládába-tálba. (mennyiségtől függően) majd kis dobozokba tesszük és be a termosztátba, ahol max 40 fokon (40-42) 24-36 óráig érleljük. Közben nézegetjük a hőmérsékletet és a fermentációs eljárást is.
Mi 4 kiló babból főztünk nattot, mely most a termosztátban pihen. Holnapra már biztosan jó lesz, mire megyek dolgozni. Sajnos közben nem tudom nézni a folyamatot, mert szabadnapos vagyok, de legközelebb én csinálom majd az egészet, úgyhogy tudom gyakorolni. :-)
A termosztát pedig egy igen homemade összetákolt valami amit egy ügyes kezű parasztember biztosan hamar megfarigcsál. Az egész attól csoda számomra, hogy egy többezer éves hagyományos japán eljárást készíthettem el, így 2012-ben... :-) Ebből biztosan viszek haza janurában. :-)