Az áfonya az egyik kedvencem. A savanykás kis ribizkénél picit nagyobbacska méretű golyócskák csak úgy roppannak szét a szánkba, ha ráharapunk. Isteni kukoricakásában (szüreti puding), tejberizsben, (rizstejjel természetesen), gyümölcsortán, a lekvárja pedig egyenesen mennyei.
4 kiló áfonyát főztem be péntek este, ami nem egy óriási mennyiség. Erre akkor jöttem rá, amikor 2 nagyobb és 3 kisebb befőttesüveget tettem tele, majd el is fogyott az egész. :-)
Az áfonyát megmostam, majd feltettem főni víz nélkül, csak egy csipet sóval. Fedővel főztem kb 2 órát, majd levettem a fedőt és úgy még kettőt, hogy a lé nagyrésze elpárologjon. Minél tovább főzzük a gyümölcsöket annál édesebbek lesznek. Ez azért is fontos számomra, mert nem használok cukrot sem más ízesítőket a befőttekhez/lekvárokhoz. Így igazán megmarad a gyümölcs eredeti íze és nem nyomjuk el egy fél kiló cukorral.
A főzés vége felé 1 ek agar-agar port is tettem bele, majd elfőztem, hogy dzsem állagú legyen a lekvár. Az üvegeket és a tetőket kifőztem egy jó nagy lábosban, ahová a csipeszt és a merőkanalat is beleállítottam, hogy minden fertőtlenítve legyen. Forrón a kifőzött üvegekbe helyeztem a lekvárt, majd jól rácsavartam a tetejét és fejjel lefelé pokrócba csavartam és úgy tartottam kb 36 órán át. Azóta hűvös helyen tárolom őket.
Pici maradt a lábos alján ami mára szépen megdermedt és isteni finom lett! Édes-savanykás, tejbegrízre tettem, ez volt a teszt.
Ha így teszünk el befőtteket lekvárokat egy sem romlik meg, csak akkor ha már elrakáskor rosszul tesszük rá a tetejét, vagy valami hasonló technikai hiba történik. A tavalyi lekvárok és befőttek még mindig szépen állnak, csak győzzük megenni őket....