Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Konyhai praktikumok

2011.12.11. 13:54 bioCsili

Fontos, hogy az alábbi anyagokkal dolgozzunk a konyhában:

Rozsdamentes acél
Kerámia
Fa
Üveg

Az alumínium és teflon edényeket most dobjuk ki a kukába, hiszen karcinogén kerülhet be a testünkbe használatkor.

Azokat a gépeket (kézi vagy elektromos, pl botmixer, konyhai aprító) melyeket használunk rendszeresen, tartsuk a tűzhely mellett, lehetőség szerint az 5 féle alapízzel együtt, melyek megtestesítője a makrobiotikában a só, olaj, szójaszósz, miso, umeecet, citrom, szezámsó, mirin, barnarizsecet. Így egy. mindig kéznél van és mindegyiket használjuk (nem tolódunk el egyik irányban sem), kettő. nem kell gondolkodnunk hogy mivel ízesítsünk, jön az ihlet ahogy rájuknézünk.

Mivel nagyjából semmit nem kell a hűtőben tartanunk az alapanyagok közül, így akár meg is szabadulhatunk tőle. :-) A hűtő akkor került számításba és vált fontossá, amikor a romlandó ételek megindultak a köztudatban. A hús, tejtermék, hústermékek, tojás, mind-mind hamar rothadásba kezdenének hűtő nélkül. Ezzel szemben a makrobiotikában használatos alapanyagok mindegyike tartható hűtés nélkül.

Ilyenek a fermentált ételek: Miso, savanyúkáposzta, savanyúságok (hagyma-shoyu pickle), amazake, (ezt azért érdemes felbontás után pár napon belül mind megenni :-))

A zöldségek (szintén nem kell hűtőben tartani ha van egy jó kamránk, pincénk

A gabonák (hűvös hely tökéletes neki hosszú távon, rövid távon pedig használjuk nap mint nap)

Tofu, elég hideg vízben tárolni nem kell visszatenni a hűtőbe, csak naponta cserélni kell rajta a vizet

És még sorolhatnám..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr783455244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása