Magamhoz képest nagyon sok olajat fogyasztottam az elmúlt időszakban. Érezem is, mikor lekezdenek sütni olajban a konyhán, majd kifordul a gyomrom, az egész légcsövem megtelik ezzal a zsíros szaggal, ami kis mennyiségben finom is, de nekem már túl sok.
Tegnap nézegettem a könyveimet és találtam egy jégcsapretek-shitake italt, ami két esetben is jó. Az egyik, ha havi vérzést megelőzően isszuk, segíti a menzesz megjövetelét, a másik pedig zsíros, olajos ételek után.
Minden gyógyitalról jó tudni, hogy akkor a leghatékonyabb, ha éhgyomorra, reggel isszuk meg. Természetesen máskor is hat, de ilyenkor a legjobb, mert még üres a gyomor és a belek is (viszonylag).
Hát elkészítettem, így szól:
1 teáspohár víz
1 shitake
2 kanál reszelt jégcsapretek
csipet gyömbérlé
pár csepp tamari vagy shoyu
A shitakét 5 percen át forraljuk az 1 csésze vízben, majd beletesszük a többi összetevőt, még egy percig forraljuk és leszűrve megisszük a levét. A gombát meg lehet enni ha szeretnénk.
Én első próbálkozásra egy hibát követtem el. Kis (1dl) poharat választottam és a forralás alatt elfőtt a víz fele. Így talán érdemesebb a 2 dl-essel próbálkozni. A gombát most nem ettem meg, mert gondoltam fél adag víz épp elég durva hatása lesz, nem teszek rá még egy tiszító gombával is. Kíváncsian várom a hatást. :-) Az biztos hogy sokszor fogok pisilni ezután.
A másik, hogy most egy pár napig iszom csak, 2-3, azután meglátom, hogy hogy érzem magam az étteremben az olajszagban.
Mégegyszer: ha túl sok olajosat ettetek (olajban sült, olivaolajos tészta, saláták, túl sok magvak stb) akkor próbáljátok ki, (és ha konyhán dolgoztok és 500 dolgot süttök ki olajban és szívjátok be ezt az olajos gőzt) és menzesz előtti napon-napokon.