Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Harmadik hét - hétfő

2010.05.03. 21:32 bioCsili

Megkezdődtek a vizsgák. Reggel a do-in órán már 4 csoporttársam vizsgázott le. De ne úgy képzeljétek, mint otthon, rendes bizottság előtt, hanem csak lazán. Egy tanár volt bent, mindenkire jutott 10 perc, majd utána lehetett értékelni, hogy milyen volt, kinek mi tetszett. Aranyosak voltak, volt aki nagyon izgult, volt akinek rutinból ment. Én szerdán vizsgázom, ma osztottuk fel a lányok között, hogy ki melyik részt vezényli le az osztálynak. Nem tudom, hogy mikor fogok gyakorolni, mert ma este fél 9-ig lesz óránk, holnap pedig megyünk a Miso gyárba. Asszem ma fogok este gyakorlolni majd az órák után.

Ma végre volt megint Shiatsu! Az új tanár Abraham Oort egy édes idős bácsika, nagyjából 70 lehet. Tünemény. A has átmaszírozását tanultuk meg ma. Egy babán megnéztük hogy hol helyezkednek el a szervek majd óvatosan különböző technikákkal átmaszíroztuk egymásnak. Nagyon intim rész ez a has, nem mindenki szereti, ha hozzá érnek. Így a pácienst nem árt megkérdezni előtte, hogy kéri e a masszázst. Szerintem kérje! :-) Egyáltalán nem fájdalmas, sőt, ugyanolyan kellemesen ellazító relaxáló, mint a test bármely egyéb részén. Ez a 10 perc úgy érezem egész délutánra feltöltött.

A vacsi előtti utolsó óra arról szólt, hogyan tervezzük meg a menüt egy napra. Egy teljes vacsora elkészítése nagyjából 1,5 órát vesz igénybe, ha mindent frissen készítünk. Van, aki nem dolgozik, és van ideje mindig friss ételt készíteni, de szerintem ők vannak kevesebben. Így azok akik dolgoznak igyekeznek leegyszerűsíteni a főzést, ami jelenti a vágási techikát is, illetve azt, hogy mekkora adagot főzünk meg egyszerre. Ha nagyobb darabokra vágjuk a zöldségeket, rövidebb idő alatt elkészülünk vele és ha rizzsel vagy babbal/csicserivel vagy lencsével főzzük össze, akkor a hosszú főzési idő miatt nem is kell hogy kicsik legyenek a darabok, hisz van ideje megpuhulni. Nagyon jó kombináció ha azuki babot főzünk együtt sütőtökkel, mert a bab picit keserű ízét kiegyensúlyozza a sütőtök édes íze. Ha több napra előre megfőzzük a rizst, akkor csak a felmelegítés vesz időt igénybe, ami jóval kevesebb, mint frissen megfőzni. Ha pl rizs melegítünk, akkor azt úgy tesszük, hogy egy lábosba vizet forralunk beleteszünk egy gőzölő/pároló alkalmatosságot, ami akár egy szűrő is lehet, és a gőzön melegítjük meg. (ezt most tanultam, eddig nem így melegítettem) A gőzön amúgy bármit meg lehet melegíteni, így sokkal frissebb marad az étel és az értékes összetevők sem vesznek ki belőle.

A menü összeállításánál a legfontosabb, hogy mind az 5 íz fellelhető legyen benne. Akkor érzi magát az ember elégedettnek az étkezést követően. Ha valamelyik hiányzik, akkor annyit ehetünk belőle amennyi csak belénk fér, mégsem leszünk vele elégedettek. Nagyon fontos ezért odafigyelni, hogy minden meglegyen. A másik étkezésnél is ezért isznak az emberek utána kávét, vagy kívánják a desszertet, mert az amit ettek nem tartalmazta az 5 ízt és így kielégítetlen maradt a vágyuk. A makrobiotikus étkezésben az a jó (is), hogy erre odafigyelve állítjuk össze a menüt így nem hiányzik semmi utána. Többen kérdezték tőlem régebben, hogy mi hiányzik azokból az ételekből amiket régen ettem... hát konkrétan semmi! Ha úgy telik el egy nap, hogy egyensúlyban vannak az ételek és minden íz ki van elégítve, akkor az ég világon semmi! De sajnos nem sikerül mindig így...akkor érzem hogy sokat eszem és nem tudok betelni vele. Most erre is rájöttem, hogy csak oda kell figyelnem magamra hogy mi az amit kívánok vagy amit nem kellene ennem vacsora közben... ha azt megtalálom és kiegészítem vele a menüt, akkor nincs semmi probléma és elégedetten állok fel az asztaltól. A szép az, hogy ezt mindenki a saját bőrén tapasztalhatja meg. Jó főzőcskézést!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr651972260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Repus 2010.05.05. 07:29:09

ok, Csilli, de mit teszel vele az ételbe ahhoz, hogy ne kívánd a kávét v a desszertet?

bioCsili 2010.05.06. 16:54:18

@Repus: Az 5 íz az édes, savanyú, sós, keserű, szúrós. Édes például a sütőtök, a sárgarépa, az édeskáposzta, a hagyma. Savanyú az umeboshi szilva, paszta, ecet, barnarizs ecet, citrom egyes savanyúságok, savkápi. Sós a miso, szójaszószok, tengeri só, algák, néhány hal. Keserű a pörkölt magok, mogyoró, a sötét leveles zöldek mint mustárlevél, brokkoli, petrus, és a pörkölt gabona kávé. Szúrós a nyers újhagyma, hagyma, jégcsapretek, fehér retek, gyömbér, mustár, vizitorma. Ha ezeket megfelelő arányban használod az ételeknél, akkor harmónikus lesz és nem kívánsz mást utána. Ezért eszem a "főétel" mellé 2-3 kiegészítő salátát, akár algasalátát vagy mustárlevél salátát, hogy teljes legyen az étkezés.

bioCsili 2010.05.06. 16:58:01

@biocsili: Még annyit hogy édes az összes gabona, különösen a mochi, az édes barnarizs, a sima barnarizs, árpa, zab és a kukorica.
süti beállítások módosítása