Egész télen arra vágyakoztam, bárcsak nekem is lenne meggy vagy cseresznyebefőttem, amit ehetnék egyszer-egyszer, vagy sütibe használhatnám és nem kellene a mirelitet venni, ami ugye nem a legjobb sajnos, hiszen a fagyasztott ételekből elszáll az élet a makrobiotika szerint, nem mellesleg nagyon jin típusú étel, így extrém hatással van a szervezetre, szóval kerülni kell.
Már alig vártam, hogy jöjjön az idei nyár és én is tehessek el cukor és szalicil nélkül mindenféle finom gyümölcsöt. Ennek most el is jött az ideje.
Vasárnap a rokonaimnál, akik direkt miattam nem permetezik a meggy és a cseresznyefákat , - sőt egyéb gyümölcsfákat sem, csakhogy ehessek róla -, szedtünk egy jó adat meggyet a fáról. Közben kóstolgattam is természetesen, hiszen ki tudja megállni, hogy szedés közben ne egyen meg egyet-egyet. Mivel el vagyok szokva a nyers gyümölcstől, nem ártott volna mértékkel eszegetni...de mivel nem tudtam tartani a mértéket, többször is meg kellett látogatnom azt a helységet, ahová a király is gyalog jár. Hát igen, megintcsak feljön a mondás, what has a front, has a back. A lényeg, hogy tudjuk mi mit okoz. :-)
A meggyet utána jól beáztattuk, megmostuk, majd feltettük forrni a vizet, amibe kifertőtlenítettük az üvegeket és a fedőket, plusz még a merőkanalat is, amivel a felfőtt meggyet majd az üvegbe szedjük.
Nagyon fontos, hogy mivel nem használunk semmilyen cukrot sem tartósító szert, mindennek nagyon sterilnek kell lennie ahhoz, hogy ne romoljon meg.
4 üveggel tettünk el, elsőre szerintem ennyi pont elég, pár nap múlva úgyis meglátjuk, hogy megmaradnak-e a befőttjeim.
Múlt héten cseresznyét is eltettünk már 6 üveggel, abból is nagyon kíváncsi vagyok, mi maradt meg.
Állítólag 20 üvegből 1 romlik meg, ezzel a befőzési formával. Ha viszont így is megmaradnak a gyümölcsök, akkor miért kell bele cukor és szalicil? Miért teszünk hozzá pluszba, nem elég lenne akkor amikor felhasználjuk? Ahogy beszélgettem anyósommal akit nagyon szeretek, elmondta, hogy 1 kiló cseresznyéhez 60 dkg fehér cukrot tesz!!! Több mint fél kiló kristálycukor!?!?! Atyaég, ebből a párom napi 2-t megeszik egy ültő helyébe. Sajnos. Amikor meséltem neki, hát lefehéredett. Ő sem volt tisztában azzal, hogy ebben mennyi cukor van. Azt hitte sokkal kevesebb. Hát ezentúl nem hiszem, hogy olyan nagy elánnal fogja habzsolni a befőtteket, hacsak nem az enyémet. :-) Azt viszont inkább sütikhez tesszük el nem pedig ételek mellé savanyúságnak.
A barátnőm szülei sosem főztek be cukorral sem tartósítószerrel. Náluk mindig is ebben a formában tették el a gyümölcsöket... lám-lám, így is lehet. Csak sokan ezt nem tudják....