Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Desszertek Makinál Gabival

2011.07.02. 09:00 bioCsili

Az este megismerhettem Gabit, aki egy nagyon kedves magyar származású amerikában élő nő, akinek több éves makrobiotikus tapasztalata van, de egyéb életmódok felé is nyitott, jelenleg is tanul egy chicagoi iskolában.

Az órán minden alapanyag előttünk volt a pulton, édességek szerint rendezve. A munka dandárját ő végezte, mi csak néztük az asztalt körül állva, hogyan kell összekeverni a dolgokat és milyen alapanyagokat használunk. 

Megismertem az árpalisztet, mely édesebb mint a barnarizs liszt és bizonyos sütik sütésénél ezt ajánlják használni, megkóstoluk a juharszirup port, mely rizsszirup helyett egy szilárd állagú édesítő, amely édesebb, mint a rizsszirup, hiszen maga a juharszirup is édesebb mint a rizsszirup. Megtudtam, hogy ha tésztaalapot sütök, melyre később teszem rá a gyümölcsöket, akkor érdemes csicseriborsót tenni bele súlyként, hogy ne púposodjon fel a tészta. A szurkálás itt nem megoldás. A csicserit miután megsült a tészta csak kiöntjük belőle, finoman. Így szép egyenletesen a tál alján marad a megsült tészta. 

A rizspudingnál használtunk agar-agart is a kis kuzu mellett, hogy a hűtőben megszilárdulva kocsonyásabb legyen. Ez annyira nem ízlett, mert az agar-agar nem főtt szét benne, illetve ízre sem volt az én világom. Mentával és pici ribizliszósszal készítette Gabi, ami viszont megdobta és úgy már fincsi lett.

A mandulás gyümölcstorta nagyon finom volt, ehhez készítettük a torta alapot a csicserivel :-). Itt a mandulaszósz volt a legfinomabb benne, de nekem túl olajos volt a tészta. 

 

 

 

 

A kedvencem természetesen a brownie volt!!! Istenem, milyen régen nem ettem kakaót. Azt sajnos elfelejtettem megkérdezni, hogy cukrozatlan csokoládét honnan vásároltak hozzá, de a kedves barátnőim ma is mennek a gyógyító makrobiotika tanfolyamra, majd megkérem őket hogy kérdezzék meg. Ma szeretném megsütni a családnak, hogy végre ők is ehessenek ilyen finomat csak egészségesebben elkészítve. Tejtermék és kristálycukor nélkül is pont ugyan olyan volt mint a Pomodoroba vagy a Soul Caféba, ahol régen ez a finomság a kedvencem volt. 

Sajnos a teljes desszert menüből maximum a rizspudingot ehetjük gyógyító diétán, hiszen sem az olaj, sem a liszt nem a barátunk ilyenkor. A szervezetünk amikor gyógyul, amúgy is eléggé le van terhelve, így a legjobb ezeket teljesen elhagyni egy bizonyos időre. Ebben az időszakban teljesen kerülnl kell az olajat és a lisztet is, és édességet is csak a lehető legritkábban szabad enni. Úgyhogy nálam Karácsony volt tegnap! :-) A desszertes órán ezért nem ezeket fogjuk elkészíteni, de ne aggódjatok, szuperfinom gyógyítós desszerteket fogunk csinálni. 

Olaj helyett használhatunk több vizet, ez gyógyítósabb. Ilyenkor inkább rizs, köles vagy kuszkusz alapú édességeket csináljunk, tehát gabona alapúakat. 

Tegnap megtudtam, hogy a cukor kétféle feldolgozási eljáráson megy keresztül amíg a végterméket megkapjuk a boltba. Ugyanolyan eljárással készül, mint a drog. Azonnal felelmeli a vércukorszintet a magasba, majd leesik a mélybe ezzel felborítja a cukorháztartást. Ezzel szemben a gabona alapú édesítőszerek, mint a rizsmaláta, rizsszirup, árpamaláta, juharszirup, gabona, vagy növény kivonatából készül, tehát természetes. Itt a kivonási procedúra, eljárás teljesen más mint a sima cukor esetében. 

A tejtermékekről megtudtam, hogy az azokban lévő fehérje, kazein úgy hat a szervezetünkre, hogy növekedést indít be. Tehát, elősegíti a ciszták, daganatok kialakulását és növekedését a szervezetben. Bármi ami bennünk van és nem kellene ott lennie az elkezd nőni tőle. Ezért nem szabad betegség esetén tejterméket fogyasztani, megelőzésnél pedig érdemes minimálisra csökkenteni, illetve teljesen elhagyni, pláne nőknek. 

Az agar-agar egy alga, mely zselatinná szilárdul meg. A sima zselatin állatok körméből vonják ki. Így érdemes ezt is meggondolni, hogy mivel zselésítünk. 

Glutén érzékenységnél (amerikában nagyon sok ember az) a tönkölylisztet használjunk, de az árpalisztben is kevesebb a glutén mint a búzában. Még szeretnék utána nézni, hol lehet árpalisztet kapni, mert a biopiacon ma nem találtam. 

A szép bőrt - Gabinak nagyon szép volt, így is került szóba - segítik azok a zöldségek, mleyek rétegekből állnak, ahogy a bőr is. Így a hagyma, káposztafélék nagyon jót tesznek a bőrünknek, fiatalabbak, ránctalanabbak leszünk. Természetesen az árpa és a köles is nagyon jó a bőrnek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr473031978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása