Dr. Bakáts Viki könyvében - Életutam a makrobiotika - (innentől Viki könyv) nézelődtem tésztareceptért, annyira kívántam valami könnyű tésztás ételt vacsorára. A pestos tésztáknál van egy olyan szósz, amihez szejtán is kell, na én ezt választottam. Hónapok óta nem ettem szejtánt, (búzahús) és egyszer-egyszer azt is ehetünk endometriózissal.
A receptet picit átvariáltam kihagytam a tofut stb és a következő lett belőle:
Fél üveg szejtán (shoyus-mirines) apróra vágva
1 ek mustár (cukor, alkohol, adalékanyag mentes!!!)
5-6 levél bazsalikom,
1-2 levél citromos bazsalikom
1-2 levél lila bazsalikom
2 ek pirított szezámmag
4-5 szál petrezselyem zöld
1 kiskanál umeboshi paszta
Az összetevőket turmixolom, majd a tésztára teszem feltétként. Rászórok 1 kis pirított napraforgómagot mellé nagyon finom, ha reszelt jégcsapretket eszünk pár csepp szójaszósszal.
A szezámmagtól picit olajos lesz, ezért nagyon jó mellé a reszelt jégcsapretek. Finom, savanyú, picit hűsítő, nyári könnyű tészta.