Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Hogyan segít a makrobiotika a félelmek leküzdésében?

2011.07.22. 12:42 bioCsili

A makrobiotika szerint a vese az érzelmek központja. Tehát ha félelmeink vannak az a vese gyengeségére utal. Így olyan ételeket ajánlatos fogyasztanunk, melyek segítik a vese működését, támogatják annak megerősödését.

Ilyen például az azuki bab! Ajánlatos minden nap folyasztanunk azuki bab-ot valamilyen formában (leves, paszta, ragu) illetve ha megisszuk a levét délutánonként egy hónapig, az is nagyon jó hatással lesz rá.

Fontos, hogy ne igyunk túl sokat, mert azzal túlterheljük a vesét és az ásványi anyagokat is kimossuk a szervezetből nem csak a salakanyagot. Vannak természetesen olyan vélemények miszerint a vesét nem lehet túlterhelni, hacsak nem iszik meg az ember 10 liter vizet vagy valami óriási mennyiséget.

Én úgy gondolom, ha elegendő gabonát és zöldségeket fogyaszt az ember, akkor elég csak akkor innia amikor szomjas. Nagyon sok víz van a gabonában és a zöldségekben is. Levest eszünk reggel és este is egy egy tálkával, így az is legalább fél liter. A folyadékfolyasztás azért nyáron akár 1-2 liter között is lehet, ami mondjuk nem feltétlen víz, inkább kukicha tea, vagy vegyesen víz és tea makrobiotikus étkezés mellett is.

A vesének nagyon jó a meleg, így a gyömbérpakolás nagyon jó hatással van, szintén támogatja a vese működését. Elernyeszti, pihenteti, hiszen a gyömbérnek tágító, szétfele vivő hatása van. Egy ilyen pakolás után átlalában én rosszat álmodok, mert a vese így szabadul meg a félelmektől.

Ezek az ajánlások a normál étkezésnél lehet hogy nem lesznek annyira hatásosak, mint ha valaki teljesen átáll a makrobiotikára. Ebben sajnos nincs tapasztalatom, de egy próbát szerintem megér annak akinek félelmei vannak...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr583088849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hjana 2011.07.22. 13:30:14

Szia!

Kb. 2hónapja makrobiotikázom. Még egyenlőre nem tudom olyan szigorúan venni :), belázadok a főzés ellen alakalmanként, de érzem hogy folyamatosan "javul" az ízlésem :). Mi a párommal kezdtük, (ő shiatsu gyógyásznak tanul). Ő az allergiája miatt, én meg mindenféle apró máj, vese probléma miatt valamint szeretnénk kisbabát is.
Sokszor írtál már a gyömbérpakolásról, de azt még nem láttam hogy hogyan kell elkészíteni. Meg tudnád írni hogyan használjam ezt a pakolást?
Köszi
üdv
Janka

bioCsili 2011.07.25. 10:16:05

@hjana: Szia Janka!
Senkinek sem egyszerű a kezdés... a szükség nagy úr, tehát ha van egy komolyabb egészségügyi probléma, úgy az ember hamarabb megszereti az ízeket és a sok főzést! Teljesen megértelek! Az már egy csoda, hogy elkezdted és próbálkozol a főzéssel, ízekkel. Megírom persze egy bejegyzésben, hátha másokat is érdekel! Köszi, hogy szóltál!
A párom allergiája nem jött még ki idén, pedig korábban nyaranta 2 szteroid injekciót kapott annyira súlyos volt. Ő nagyon szkeptikus, de elismerte, hogy attól van ilyen jól, amiket elé teszek. :-) Nagyon szeretem a shiatsut én is szerencsés vagy, hogy a párod majd rajtad fog gyakorolni! :-) jó, hogy
süti beállítások módosítása