A vasárnapi ebéd még mindig a kedves vendégeink végett töltött cukkíni volt szezámszósszal, rizzsel és préselt salátával. Húúú, de fini lett! :-)
A tölteléket füstölt tofuból készítettem, mindenféle zöldséggel és fűszerrel összekeverve megdínsztelve. Pici rizst is kevertem hozzá, hogy a töltelék egybe maradjon, de nem sokkal nehogy elvegye az ízét. Majdnem 1.5 órát sütöttem, mire megpuhult a cukkíni, mert sajnos a picit vastagabb falú tök nehezebben puhul át. A hosszú jang főzési mód mellé a préselt saláta jól passzolt és ebbe a melegbe is kellemesen hűtötte a forró, sokáig sült főételt. A srácok nagyon jól nevelten egy hang nélkül mindet benyomták. Még ha teljesen új ízek is voltak ezek a számukra, egy szót sem szóltak, megették. Jó gyerekek. :-) én nem biztos, hogy ilyen idősen (15-16 év) így megettem volna amit elém tesznek és nem ismerem, de változnak az idők. A lelkemnek nagyon jól esett, hiszen ha nagyon nem finom, akkor csak otthagyják..
Másodiknak egy köleses-szilvás gyümölcstortát készítettem vaníliaszósszal, leves most nem volt, mert véletlen kint felejtettem a teraszon reggel és felforrt mire észrevettük. Hogy mennyire nem szeretek kaját kidobni?! Itt sajnos nem volt más választás.
Jaj, készülnek a koviubik a teraszon és beültettem egy adag citromfüvet, kakukkfüvet és rozmaringot is a teraszládába, hogy legyen itthon friss fűszernövény. Szépen fejlődnek növekednek, úgy néz ki elindult a gyökerezés, úgyhogy megmaradnak. :-) Sajnos a répa, és petrezselyem, amit a névnapomra kaptam kedves kollégáimtól nem maradt meg így az egészet ki kell dobnunk. Nem tudom mi történhetett, egyszerűen még csak ki sem gyökerezett. :-( Jövőre majd újra próbáljuk, kicsit több odafigyeléssel. :-)
Jöjjön a recept:
Töltött cukkíni
1 cs füstölt tofu
1 reszelt répa
1 apróra vágott hagyma
1 szál szárzeller apróra vágva
1/2 cs maitake gomba beáztatva
pici só, kurkuma, rozmaring, chili, 2 gerezd fokhagyma, szójaszósz
víz a dínszteléshez
főtt rizs
2 közepes cukkíni
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát kipréseljük fokhagymanyomó segítségével, pici chilivel és sóval megszórjuk, vizen megdínszteljük. Hozzáadjuk a reszelt répá, apróra vágott szárzellert, apróra vágott maitake gombát, megfűszerezzük, majd a tofut villával áttörjük és hozzáadjuk a zöldségekhez és együtt pároljuk még kb 10 percig. Megszórjuk ízlés szerint szójaszósszal majd kevés rizzsel összekeverjük és a kimagozott félbevágott cukkínibe töltjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd fóliával lefedve 50 perc 1 óráig sütjük, vagy még tovább, hogy puha legyen a tök. Reszelt mochit szórunk a tetejére és sütjük még fólia nélkül néhány percig.
Nekem hiányzott rá valamilyen szósz, hogy kicsit csúszósabb legyen. Készítettem egy szószt szezámkrémből, vízből és édesmisoból. Ezzel picit édeskés lett a tök, így jól passzolt hozzá a savanyú-sós préselt vegyes saláta dulse algával.
A tofut lehet helyettesíteni szejtánnal vagy tempeh-vel is.