Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Tudtátok, hogy...

2011.08.16. 11:47 bioCsili

..Adolf Hitler vegetáriánus volt? Úgy gondolta, hogy ezzel a diétával enyhíteni lehet a személyes egészségügyi problémákat és segíti lelki regenerációt.

..nincs vegetáriánus alkoholista? Az alkohol extrém jin így ahhoz, hogy azt kívánjuk extérm jangot kell bevinnünk, ami többek között a hús, tojás. Ha valaki ezeket nem fogyasztja, nem fogja kívánni a másik végletet, a drogokat, alkoholt. Érdekes, nem?

...a számítógép előtt ülők azért kívánják az édességet, hogy serkentsék az agyműködésüket? Erre a legjobb mód ha gyökeres zöldséget fogyasztunk cukor helyett.

...a szem legnagyobb ellensége a cukor?

...a jégcsapretek levelének fogyasztásával lehet a leggyorsabban súlyt veszteni?

..a mellrák elsődleges okai a tej, joghurtok, vaj és a krémes sajtok?

...a nők veszte a túl sok gyümölcs, gyümölcslé, illetve az, ha főnökök, menedzserek valahol? Hogyan legyen nő, a nő, ha férfiként kell helytállnia? Nem sírhat mindenki előtt, nem érzékenyülhet el ha olyan helyzetbe kerül. Pedig a nő legyen szentimentális és sírjon, ha úgy van kedve. A férfi pedig jöjjön és segítse, mentse meg! A csoki (extrém jin) ahhoz kell, hogy jinnebb legyen, nőiesebb legyen a nő (cukor, kakao, tej, stb, extrém jin)

...az extrém jin és jang ételek elsavasítják a szervezetet?

Extrém jin: drogok, gyógyszerek, alkohol, cukor, ecet, szubtrópusi gyümölcsök, üdítők, méz, éjjelnövők: paradicsom, paprika, padlizsán, krumpli, tej, joghurt, margarin, olajos ételek, kávé, fekete teák, erős fűszerek, újrafeldolgozott, pasztörizált, sterilizált, irritáló GMO ételek (ételízesítők és színezékek) szójatej/rizstej

Extrém jang: hús, tojás, kemény sajtok, csirke, sült, grillezett, sütőben sütött, só, rákfélék, kék bőrű halak.

...a gyógyulás kulcsa a jó emésztés és a megfelelő energiaszint!

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr953157581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemlelodo 2011.08.17. 08:37:28

Üdv!

Ha mindezeket a mindennapi ételeket (krumpli, paprika, paradicsom) "extrém" jelzővel illeted, mit tekintesz szokványos yin ill. yang ételnek?

"..a mellrák elsődleges okai a tej"
Ez elég különös megállapítás. Minden várandós/szoptatós anya mellrákveszélynek van kitéve (anyatej)? Véleményem szerint bármely rák elsődleges oka a stressz.

szemlelodo 2011.08.17. 08:39:35

Ha mind az extrém yin, mind az extrém yang elsavasít, mitől lesz lúgos a szervezet? Illetve a túl lúgos szervezet sem egészséges, a sav-bázis egyensúly a lényeg.

mungóbab 2011.08.18. 09:26:01

Szia Csili! Két kérdésem lenne: A gyümölcsök és gyümölcslevek miért veszélyesek? A másik, ami meglepett, hogy a szójatej és a rizstej is extrém jin? Pedig azokat fogyasztják a makrósok, nem?

bioCsili 2011.08.18. 22:20:49

@szemlelodo: Kedves Szemlélődő! A "szokványos" jin és jang ételek, nincsenek extrém hatással a szervezetre, ezek igyekeznek egyensúlyban tartani azt.
Mivel a makrobiotika filozófiája mindent bekategorizál jin és jang elvek szerint, így hosszú lenne a lista, és szerintem a végére sem érnék soha, ha mindent összeszednék. Mindig viszonyítás kérdése, hogy valami jin-e vagy jang. Ha például veszünk egy répát és egy póréhagymát, akkor a répa jang a póré jin. A répa kemény, tömör, lefelé nő a földben stb. a póré zöld része leveles zöldségnek számít, tehát puhább, lágyabb, finomabb, gyengébb és felfelé nő a földből. Ha egy répát viszont bojtorjángyökérhez hasonlítunk, az lesz a jinnebb, hiszen a bojtorján akár méteres hosszúságban is lenő a földben lefelé, nagyon száraz, kemény zöldség. Azt mondanám, hogy amik középen tartanak bennünket, (ha megfelelő arányban fogyasztjuk őket) az a teljesség igénye nélkül, a hagyma, répa, káposzta, lilakáposzta, póré, jégcsapretek, lótusz, bojtorján, petrezselyemgyökér, petrezselyemzöld, karfiol, brokkoli.
A másik megállapításodra a tejtermékek, nem csak a tej az ami hivatalosan az orvostudomány által elismert mellrákokozó (a stressz is komoly faktor természetesen de én helytelen táplálkozást is felelősnek tartom és még sok egyéb más is véleményem szerint, minden egyénfüggő) az anyatej természetesen nem tartozik ide.

bioCsili 2011.08.18. 22:24:09

@szemlelodo: Teljesen egyetértek, a sav-bázis egyensúly nagyon fontos. Ezt azokkal az ételekkel lehet elérni, melyek nincsenek extrém hatással a szervezetre így nem billentik ki a sav-bázis egyensúlyból. Néhányat felsoroltam korábban. :-)

bioCsili 2011.08.18. 22:32:44

@mungóbab: Kedves Mungóbab! A gyümölcs és a gyümölcslé sok cukrot tartalmaz. Nem veszélyes, csak oda kell figyelni rá. :-)
Igen, ezen én is meglepődtem! :-) A rizs és a szójatejet fogyasztják a makrósok, de csak mértékkel.

bioCsili 2011.08.18. 22:39:01

Az anyatej saját fehérjékből áll, a tehéntej, pedig egy idegen fehérje, ami ellen a szervezetünk ellenanyagot termelhet, ha nem bírja feldolgozni. (tejfehérjeérzékenység esetén)

szemlelodo 2011.08.19. 08:47:09

@bioCsili: Kedves bioCsili!

Köszönöm a választ, így már érthetőbb. Tetszik a példa, hogy ami középen tart, az segít egyensúlyban tartani a szervezetet.

A gyümölcslevekkel kapcsolatban érdemes olyan leveket fogyasztani, amik hozzáadott cukor nélkül készültek (frissen préselt, majd légmentesen lezárt). Viszonylag olcsón lehet ilyenekhez hozzájutni 5 és 3 literes kiszerelésekben, kis csappal ellátott zacskókban/dobozban kaphatók.

bioCsili 2011.08.19. 11:37:46

@szemlelodo: Igen, ezek nagyon jó termékek! Ha tehetjük itthon is facsarhatunk zöldség és gyümölcsleveket is. Én inkább zöldségleveket fogyasztok (répa-kicsi alma), de inkább csak kúraszerűen.
süti beállítások módosítása