Tökfőzelék
Hozzávalók: (2 adaghoz)
1 nyári tök kimagozva meghámozva
kapor
1 nagy fej hagyma apróra vágva
kuzu és rizstej a sűrítéshez
shoyu és pici citromlé ízesítéshez
A tököt legyaluljuk (nagy lyukú reszelőn is le lehet reszelni) a hagymát apróra vágjuk és pici olajon vagy vizen megdínszteljük, majd rátesszük a tököt és fedővel főzzük kb 10 percig. Közben hozzákeverjük a kaprot és elkészítjük a kuzus sűrítőt pici rizstejben feloldva. Miután megfőtt belekeverjük a sűrítőt majd ízesítjük shoyuval és pár csepp citromléval.
Tofufasírt
Hozzávalók: (kb 10-12 golyó)
150 g natúr bio tofu
1 reszelt répa
1 közepes fej hagyma apróra vágva (nem szabad reszelni mert akkor vizes lesz)
kurkuma, koriander, só, shoyu ízlés szerint
kukoricadara
kevés zabpehely
pici teljesőrlésű tönkölyliszt (ebbe forgatjuk)
szagtalalnított napraforgóolaj kb 2 kanál + a sütéshez
A tofut villával összetörjük, hozzákeverjük a zöldségeket és a fűszereket, olajat, majd kézzel jól összegyúrjuk a darával és a pehellyel úgy, hogy gombócokká formálható legyen az állaga. Közben az olajat feltesszük melegedni, fapálcával megnézzük hogy elég forró-e már (úgy, hogy beleállítjuk a pálcát, és ha bugyog mellette akkor jó) majd kb 3-5 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Feltétnek főzelékekre tálaljuk, vagy magába, salátákkal is nagyon finom! :-)