Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

A gyerekek és az allergia

2011.09.16. 09:10 bioCsili

Míg egy felnőttel talán könnyebb megértetni, hogy miket nem ehet és miket kellene ennie azért, hogy jobban legyen és ne szenvedjen az allergiás tünetektől, addig egy kisgyereknél ez már jóval nehezebb.

Egy amerikai kutatás alapján, (a forrást hamarosan megjelölöm) 82%-ban a tejtermékek okozzák a 7 éves kor körüli allergiát.

Velük jóval nehezebb megérteni, hogy el kell hagyni a szeretett túrórudit, a finom kakaót vagy a sajtokat. A szeretett kifliről vagy kalácsról, kenyérről már nem is beszélve.

Sajnos nem is gondolnánk, hogy mennyi minden tartalmaz tejet valamilyen formában. Lehet, hogy csak tejfehérje, vagy tejpor, de a tej, szinte mindenben ott van.

Az átállás időszaka nagyon nehéz lehet mind a szülő, mind a gyerek számára, de én úgy gondolom, először is, azt kell megértetni a gyerkőccel, hogy a gyógyszer amit szed nap mint nap, az orrspray vagy az asztmatikus rohamokra készített inhaláló készülék csak a tüneteket enyhíti, a valódi okot nem szünteti meg.

Szerencsére, sok olyan termék van, ami helyettesíti a tejtermékeket. Ilyen például a rizstej, szójatej, mandulatej, zabtej, ezeknek van ízesített változata is, de természetesen mindig érdemes elolvasni a címkét, mert azokba már általában tesznek nádcukrot, ami sajnos hasonlóan hat a szervezetre mint a sima fehér cukor. Túró helyett nagyon jól használható a tofu, ami szójatejből készül, így akár túrógombócot, túrótölteléket is lehet készíteni belőle, hasonló módon, mintha igazi túrót használnánk. Csoki helyett ott a carob por, amit használhatunk szósznak, vagy tölteléknek egyaránt és kakaókészítésre is kíváló. A tejbegríz ezentúl készülhet rizstejjel is, ami édesebb mint a sima, így még akár jobban is fog ízleni a gyerkőcnek. Kenyerekből és péksütikből kapható teljesőrlésű tönköly, vagy sima búza, rozs stb, amely nem tartalmaz tejet. Az élesztő mentes biztosan! Találkoztam már rizstejből készült tejszínhabbal is, amely riszsziruppal van ízesítve, tökéletesen finom és használható a sima variáció helyett.

Most csak néhány ötletet írtam le tej elkerülésének kezdeti lépéseihez. Természetesen nagyon fontos szerintem a fokozatosság, amennyiben nem muszáj drasztikusan változtatni mert a tünetek nem elviselhetetlenek. Arra figyeljünk azért oda, hogy mi se fogyasszuk azokat a termékeket, hisz akkor hogy várjuk el szegény gyermektől hogy ő betartsa a szabályokat. Vannak nyitottabb és zárkózottam kicsik is, van akikkel könnyebben, van akikkel nehezebben megy a változás.

Minden a szülőkön múlik, az ő hozzáállásukon. Sok kutatómunkát és utánajárást igényel, hogy mi az amit ehet a gyerek és mit nem, de úgy gondolom, hogy ezt a sok fáradtságot megéri, ha látjuk hogy egyre jobban van és nem lesz szüksége a folyamatos gyógyszeradagokra. Ha még most nem is érti, később hálás lesz érte!

Nektek milyen tapasztalatotok van? A gyerekek hogy viselik a változást?

  

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr73229275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micu71 2011.09.16. 12:35:50

Szia! Az Én tapasztalatom az, hogy ha a gyermekünknek elmondjuk, hogy miért kell most igy táplálkoznia megérti. Az Én fiam 3 éves volt, mikor kiderült, hogy tojás és 3 adalékanyagra érzékeny. Megmagyaráztuk, hogy most nem eheti a kedvenceit, de ha meggyógyul apránként "vissza kapja" :). A legérdekesebb ebben az egész dologban, hogy mikor meggyógyult már nem kivánta azokat az ételeket ami előtte a kedvencei voltak. Többre tart egy közösen elkészitett sütit vagy ételt, mint a bolti Túró rudit vagy más édességet. Az óvodában volt is próblémánk, mert az ételt vinni kellett Neki. Az óvonők azt mondták olyasmit vigyek, mint amit a többiek kapnak, mert, hogy a többi gyerek nem érti miért kap Ő mást. Ez igen érdekes, mert a fiam meg tudta érteni, hogy vannak tiltó listás ételek amit nem ehet. Most 7 éves Nagy fiú :D! Az adalékanyagokra még mindig figyelünk, ezért amit lehet itthon készitek el. :D!

bioCsili 2011.09.17. 13:15:54

Kedves Micu! Nagyon szerencsések vagytok! A fiatok igazán okos hisz bízik a szüleiben! Én is azt tapasztalom, hogy két év makrobiotikus étkezés után már egyáltalán nem kívánom a korábbi ételeket. Még a csokit, fagyit sem. Azon jár az eszem, hogy én otthon, milyen finomságot készíthetek, ha hazaérünk. :-) Ti is ugyanúgy étkeztetek ahogy a fiadnak kellett? Sikerült az óvónőkkel elfogadtatni a helyzetet? Mi lesz az iskolában?

micu71 2011.09.18. 13:33:20

Szia! Mi még nem álltunk át teljesen a makrobiotikára, sőt csak probálkozunk. Mivel 5-en vagyunk a családban, igy elég nehéz "összehangolni" az étkezést. Ezért nagyon sok makrobiotikával foglalkozó könyvem van. Na és persze mindig figyelem a blogodat :D! Múlt héten nagyon hiányoztak a bejegyzéseid :)! De, hogy a kérdésedre válaszoljak. Mi is úgy étkeztünk ahogy a fiam, de pl.: ha tojást ettünk az nem zavarta. Azért úgy gondolom, ha megtanulom a makrobiotikus főzést, akkor kisebb finomitásokkal mindenkinek a neki való ételt tudom késziteni. Az óvodában 1 hónapig vittük az ételt, utána a gasztroenterológus megállapitotta, hogy gyógyult, igy az átlagós, normál ételeket kapta :(. Nem véleményezem, mert sajnos nagyon sok mindent az ember nem tud tenni ellene. Csak ha összefogna a "szülő társadalom",....álom, álom édes álom....Az iskolában is normál étkezésen van. :(. Nem olyan rég láttam egy videót a Sebestyén Szilviával és Ő azt mondta, hogy ha oviba, iskolában étkezik a gyermek, akkor otthon azért próbáljunk egészséges dolgokat adni. Igy valamennyire egyensúlyba kerülhetnek. Én nagyon örülnék ha megreformálnák az étkezést, vagy amit Én készitek azt megtudnák ott melegiteni (nem mikróba). Sajnos ez még nem megoldott :(. Pedig lehet, hogy nem lenne annyi beteg és allergiás gyerek. De sajnos sok Anyukának nincs ideje(!!!!) a saját gyermekére, és ez nagyon szomorú. Könnyebb valami zacskós ételt adni, mint elkésziteni közösen valami finomságot:D. Nálunk ez bejött :D, igaz minden tovább és nagy "kosszal" és zajjal jár, de a végeredményt együtt elfogyasztani a legjobb. Most, hogy a Lányaim nagyok hétvégén "kizárnak" a konyhából és vacsorát vagy süteményt készitenek meglepetésként :D.
süti beállítások módosítása