Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Tippek-tanácsok

2011.10.21. 21:31 bioCsili

Pár hasznos tippel szeretnék kedveskedni Nektek az itt tanultakból:

  • Hogyan vehetjük el az uborka kesernyés ízét?

Levágjuk a végét, pici sót teszünk a nagyobb részére, majd a végét körkörös mozdulatokkal hozzádörzsöljük ahhoz a részhez, ahonnan levágtuk. Majd amikor már megjelenik egy fehér sáv az uborka levágott részén (ez jelzni hogy távozik a kesernyés íz) egy dobással kidobjuk a levágott pici részt a kukába a többit pedig felhasználjuk.

Az uborkát nem blansoljuk mert alapból nagyon vizes, kivesszük belőle a magot ha tekercsekbe vagy sushiba használjuk, hogy ne legyen tiszta víz az egész.

  • Kimpira elkészítési mód: erősít, felmelegít és a test mélyén fejti ki a hatását. Inkább téli étel, ekkor esszük gyakrabban, de természetesen nyáron is lehet egy-egy rosszabb időben.
  • Nagyon ízletessé tudjuk varázsolni az ételt, legyen akár szó levesről vagy zöldségekről, ha pici szezámolajon vagy pirított szezámolajon megdínszteljük csipet sóval és utána főzünk belőle levest, vagy saláta egytálat. Kihozza az édes ízét a hagymának például, de az egész ételnek egy kellemes, elégedettség érzést ad az olaj. (adott esetben konzultáljunk makrobiotika tanácsadónkkal)
  • Nishime elkészítési mód: a test középső részét erősítjük vele, relaxál, ellazít. Yang elkészítési mód, mert hosszú idejig (min 20 perc) és alacsony lángon főzzük az ételt csipet sóval, de ízesíthetjük bármilyen misoval, vagy szójaszósszal is a végén.
  • A kínaiak több ezer éve tudják a szójatej receptjét, mégsem készítik soha (tradicionálisan) Ugyanolyan nyákosító hatása van a mint az állati eredetű tejnek, illetve a rizs-mandula stb tejnek is. Mandulatejet ha otthon készítünk mandulából magunknak az egy fokkal jobb, de a legjobb tartózkodni ezektől. Rizstejet készíthetünk úgy, ha a rizset 10-szeres mennyiségű vízben megfőzzük majd leszűrjük egy szitán keresztül. Ezzel jól lehet sűríteni leveseket akár, de önmagában nagyon tápláló igen legyengült állapot esetén kiváltképp.
  • A füge gyengíti a termékenységet úgy a nőknél mint a férfiaknál egyaránt. (amúgy sem terem meg nálunk szerencsére... :-))
  • A himalája só a legjangabb só, így jobb elkerülni és helyette a tengeri sót használni. Jó minőségűt természetesen. Amennyiben ezt használjuk észre sem vesszük (hogy ezért) de igen kívánni fogjuk az ellenkező, extrém jin ételeket, mint a cukor, (édesség) gyümölcsök stb.

Próbáljátok ki... nekem csak most esett le ahogy hallgattam az előadást... májusban a makrós tábor után elkezdtem himalája sót használni mert a tengeri épp kifogyott. Annyit jót hallottam róla, gondoltam miért is ne?! Majd visszatekintve, édességfüggő lettem, és csak akkor tudtam megálljt parancsolni, miután 3 hét is eltelt hogy magamtól visszacseréltem a sót a tengerire. Micsoda felismerés volt ma az előadáson az, hogy a túlzott yang só, (ami az egyik legfontosabb a szervezetünknek) milyen egyensúly-eltolódást eredményezhet milyen rövid idő alatt. Pedig igen kevés sót használok amúgy, de gabonafőzéshez, blansoláshoz, levesekhez nyáron többször használtam mint általában. Próbáljátok ki és meglátjátok. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr893320909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása