Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Vendégváró ételek maximum 30 perc alatt!

2011.10.24. 21:05 bioCsili

Jázmin rizs rizottó zöldségekkel

Elkészítési idő 30 perc

Hv: Répa, hagyma, szárított tofu, jázmin rizs (barna Glück akár)

Először forró olajban kisütöm a beáztatott és gyengéden kicsavart, felkockázott (8 db) szárított tofut kb 2-3 perc alatt, majd beleteszem egy lábosba és hozzáadom a hagymát. Így nem kell plusz olaj a hagyma pirításához, és így is kijön a hagyma édes íze. Picit pirítom együtt őket, míg a hagyma fényes és áttetsző nem lesz, majd hozzáadom a répát, melyet korábban gurítva vágtam fel. Megmosom a rizst és hozzáadom a többi zöldséghez, majd együtt pirítom őket pár percig. A zöldségeket nem hámozom meg, csak zöldségmosóval megdörzsölöm őket csapvíz alatt, hogy ne vesszen el a sok ásványi anyag és vitamin ami közvetlen a külső alatt lapul. A csésze rizshez 1.5 csésze vizet adok, majd 1-2 kanál shoyut, amitől édesebbek lesznek a zöldségek, mintha csak sót használtam volna. Számoljunk viszont azzal hogy a szójaszósz megszínezi az ételt, és így nem marad olyan szép fehér mintha sóval készíteném. Kb 25 percig főzöm nyomás alatt a kuktában, majd összekeverem és melegen tálalom kevés petrezselyemzölddel megszórva a tetejét.

Hajdina-qinoa hagymával

Elkészítési idő 25 perc

Hv: 1/2 cs hajdina, 1/2 cs qinoa 1 nagy fej vöröshagyma

Egy kevés olivaolajon megpirítom a hagymát (lehet vizet használni olaj helyett) melyet gyufaszálra vágunk, pálcákkal kevergetjük melynek a végét belemártjuk a sóba, annyi pont elég a hagyma pirításhoz. Picit megsózom vagy shoyut is tehetek hozzá, majd fedó alatt alacsony lángon 20-25 percig főzöm. A gabona és a víz aránya 1:2. Nyáron keverhetjük olivabogyóval és adhatunk hozzá petrezselyemzöldet is. Ehetünk mellé savanyúságot.

Hirtelensült udon zöldségekkel

Elkészítési idő 15 perc

Hv: répa, tofu, póréhagyma, gyömbér, udon

Mialatt megfőzöm só nélkül az udont (a japán tészták tartalmaznak sót ezért nem kell külön megsózni) a répát és a gyömbért is gyufaszálra vágom. Ilyenkor télen a gyufaszál a répa estében lehet vastagabb mint nyáron, a gyömbért viszont jó ha vékonyra vágjuk vagy akár picire daraboljuk. A wokban (öntöttvas, nem teflon) pici olajon megpirítjuk a répát és a gyömbért, majd a tofut kézzel belemorzsoljuk a wokba, (vagy előtte villával összetörjük és úgy tesszük bele) majd megöntözzük shoyuval. kb 4 fő részére készülhet étel 1 csomag udonból, így maximum 3-4 kanál szójaszószt használjunk most. Fedő alatt főzzük kb 10 percig, amíg a tészta teljesen elkészül. A pórét apróbbra vágjuk majd hozzátesszük a zöldségekhez és lefedjük a tésztával. Itt megszórhatjuk még egy kevés szójaszósszal (1 kanál) és fedő alatt hagyjuk pár percig összeérni az ízeket.

További képeket és ötleteket hogy miket készítsetek otthon a holnapon találtok!

www.biocsilli.hu/tanulmányok/study training program

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr913327296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása