Körte mousse
Elkészítési idő kb 20 perc
Hv: körte, csipet só, kuzu, vaníliás rizstej
Félbevágom a körtéket, kibelezem, majd kockákra vágom. Beleteszem egy edénybe csipet sóval és fedővel elkeztem főzni. Hamar levet ereszt így nem kell attól félnem, hogy odaég. Kb 5-8 perccel később, amikor már puhák a körték, hozzáöntöm a rizstejet épp hogy ne fedje el. Majd ujraforralom majd lepürésítem egy szűrő segítségével, így a körte héja nem kerül bele az édességbe. Mikor kész még adhatok hozzá vaníliaport vagy rizsszirupot ha nem elég édes/ízes. Kuzuval besűrítem, majd chruncie-val vagy cookie-val tálalom.
Kuzut azért használunk hozzá, mert a desszert amúgy nagyon gyengíti a beleket, de így a kuzuval kiegyensúlyozzuk ezt valamelyest.
Rizspuding
Elkészítési idő kb 35 perc
Hozzávalók: fehér olasz rizs (Amszterdamban kapható a Deshima boltban) vagy Calasparra fehér rizs, gyógyító változatban kerek vagy hosszúszemű barnarizs, mazsola, alma, almalé, mandulakrém, narancsolaj, só
A rizst megmosom majd belehelyezem az edénybe 5-6-szoros almalével (ha édesebbre szeretném körtelével) felöntöm, hozzáteszem a megmosott mazsolát és a felkockázott meghámozott almát egy csipet sóval. Fedő alatt forrásba hozom, majd főzni kezdem kb 25 percig amíg szinte az összes levet beszívja a rizs. 1 kanál mandulakrém (fehér) és pár csepp narancsolajat használhatunk ízesítésnek.
A fehér rizst csak desszerteknél használjuk, itt fontos a nagyon jó minőség (Magyarországon nem is tudom hogy lehet-e kapni..., inkább használjátok a barnát). Tálakba szedve megkeményedik a rizs, mert beszívja a maradék levet. Akkor a finom, ha picit ragadós lesz. :-)