Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Csináld, vagy ne csináld

2011.10.31. 18:54 bioCsili

Szeretnék pár hasznos tippet megosztani Veletek!

Ha az embernek van kamrája a hűtő gyakorlatilag feleslegessé válik a makrobiotikus életmódot folytatók körében.

Ugyanis a misot, az umeboshit nem szabad hűtőben tárolni, mert a fermentációs folyamat megáll és az élőflórák nem mozognak benne tovább. Tehát a misot ezentúl semmiképp se tartsátok a hűtőbe, mert azzal veszít a gyógyító erejéből!

Gyakorlatilag mindet tarthattok elől a pulton, a zöldségeket jobb ugye hűvös helyen de az a legjobb, ha van rá alkalmunk hogy hétközben is elmenjünk egyszer piacra és akkor nem egy hétig áll a már leszedett zöldség, hanem mindig frisset használunk fel.

Fontos hogy az organikus zöldségeket ne pucoljuk meg, csak a zöldségmosó kefével tiszítsuk, mert a tápanyagok nagyrésze közvetlen a külső alatt rejlik, így sok értékes vitamintól, nyomelemtől és ásványi anyagtól fosztjuk meg magunkat, ha megpucoljuk.

A tofut sem kell hűtőben tartani, elég ha külön üvegbe kitesszük és minden nap cseréljük rajta a hideg vizet.

A szójaszószokat kiegészítőket eddig sem tartottuk hűtőben, kérlek ezután se tegyétek.

A gabona/zöldség/hüvelyes /alga stb arány a tányéron súly szerint értendő, nem a tányér alakját kell elosztani az 50-25-10-10-5 arányban. Próbáljunk beszerezni esetleg többféle méretben fagyiskanalat, és annak segítségével egyszerűen meg tudjuk határozni hogy mennyi legyen a gabona mennyisége egy étkezésnél.

A miso (rizs/árpa) használható hosszabb idejű főzés esetén is, itt viszont már a kulináris élvezetek miatt használjuk, nem pedig a gyógyító hatása végett, hiszen a forralásnál, főzésnél az élőflórák elpusztulnak.

A reggeli legyen változatos sokféle leveleszölddel akár, az ebéd lehet gazdagabb, a vacsora szegényesebb, és lehetőleg 3 órával lefekvés előtt történjen!

Tartózkodjuk a túl olajos, zsíros, sült desszertektől, részesítsük előnyben az adzuki kantent, mochit.

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr953343145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása