Szeretnék pár hasznos tippet megosztani Veletek!
Ha az embernek van kamrája a hűtő gyakorlatilag feleslegessé válik a makrobiotikus életmódot folytatók körében.
Ugyanis a misot, az umeboshit nem szabad hűtőben tárolni, mert a fermentációs folyamat megáll és az élőflórák nem mozognak benne tovább. Tehát a misot ezentúl semmiképp se tartsátok a hűtőbe, mert azzal veszít a gyógyító erejéből!
Gyakorlatilag mindet tarthattok elől a pulton, a zöldségeket jobb ugye hűvös helyen de az a legjobb, ha van rá alkalmunk hogy hétközben is elmenjünk egyszer piacra és akkor nem egy hétig áll a már leszedett zöldség, hanem mindig frisset használunk fel.
Fontos hogy az organikus zöldségeket ne pucoljuk meg, csak a zöldségmosó kefével tiszítsuk, mert a tápanyagok nagyrésze közvetlen a külső alatt rejlik, így sok értékes vitamintól, nyomelemtől és ásványi anyagtól fosztjuk meg magunkat, ha megpucoljuk.
A tofut sem kell hűtőben tartani, elég ha külön üvegbe kitesszük és minden nap cseréljük rajta a hideg vizet.
A szójaszószokat kiegészítőket eddig sem tartottuk hűtőben, kérlek ezután se tegyétek.
A gabona/zöldség/hüvelyes /alga stb arány a tányéron súly szerint értendő, nem a tányér alakját kell elosztani az 50-25-10-10-5 arányban. Próbáljunk beszerezni esetleg többféle méretben fagyiskanalat, és annak segítségével egyszerűen meg tudjuk határozni hogy mennyi legyen a gabona mennyisége egy étkezésnél.
A miso (rizs/árpa) használható hosszabb idejű főzés esetén is, itt viszont már a kulináris élvezetek miatt használjuk, nem pedig a gyógyító hatása végett, hiszen a forralásnál, főzésnél az élőflórák elpusztulnak.
A reggeli legyen változatos sokféle leveleszölddel akár, az ebéd lehet gazdagabb, a vacsora szegényesebb, és lehetőleg 3 órával lefekvés előtt történjen!
Tartózkodjuk a túl olajos, zsíros, sült desszertektől, részesítsük előnyben az adzuki kantent, mochit.