Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Nagyi és a makrobiotika

2011.11.08. 22:07 bioCsili

Rengeteg előadást hallgattam már mióta itt vagyok, nem tudom mikorra fog leüllepedni ez a sok anyag ez a temérdek információ, amit remélem a gyakorlatban is fogok tudni alkalmazni.

A makrobiotikát kezdem szélesebb körben látni, már nem csak az étkezést, a diétát látom benne. Ez egy életforma egy gondolkodásmód ami által igyekszünk a természettel harmóniában élni. 

Azt esszük, amit ad a föld nekünk, ahol élünk, akkor kelünk amikor a nap felkel, akkor fekszünk ahogy a nap lenyugszik, követjük az évszakok változását, azzal változunk mi is, igyekszünk rendszeres életet élni, rendszeres időben étkezni tápláló ételeket, aktív fizikai munkát végzni (vagy tornát, mozgást) kerülni a stresszt, a rohanást, az idegeskedést, meglátni a szép dolgokat az életben, hálásnak lenni azért hogy élünk, a kevésbé pozitívnak megélt dolgoknak is, mert azok segítenek bennünket előre az utunkon, egyengetnek, nehogy véletlen túlságosan az egyik vagy a másik oldalra billenjünk...és a többi. 

A nagyszüleim erre a legjobb példa.. de csak most több mint 2 év makrobiotikus étkezés után jöttem rá....ők ugyan esznek húst és tejterméket és cukrot is (bár azt nagyon ritkán) tehát az étkezést tekintve nem teljesen "makrósok", de az életmódjukat tekintve maximálisan! Nézzétek meg a Ti nagyszüleiteket, vagy dédszüleiteket, hogyan élnek, milyen rendszer van az életükben, mennyit mozognak, kertészkednek, mennyit idegeskednek, mennyire rohannak, mennyire kiegyensúlyozottak, hogyan étkeznek, mennyit nézik a TV-t és ezzel egy párban, nézzétek meg azt is, hogy milyen egészségügyi problémával küzdenek. Ha összeírjátok, hamar feláll a kép, és látjátok majd az ok-eredmény összefüggést. Mi az ok és annak mi a hatása. 

Az én nagyszüleim rendszeres életet élnek, minden nap hajnalban kelnek, megszokott ritmus szerint, ha fúj, ha esik, ha süt a nap, mennek a telekre, ahol nevelgetik a zöldségeket és gyümölcsöket (permetszer mentesen) barátkoznak a szomszédokkal, reggel és délben esznek, az esti étkezést legalább 30 éve kihagyják, sokat mozognak, aktív fizikai munkát végeznek a kertben szintén vagy 30 éve, azt eszik amit a természet ad. Semmilyen gyógyszert nem szednek, (nagyim 74 papám 72 éves) nagyon jó egészségnek örvendnek mindketten.

Igazi makrobiotika alapú életmódot folytatnak. Amióta az eszemet tudom itt vannak előttem példaként, de csak most értettem meg, mit is jelent ez, így élni. Sokszor pöröltem velük, hogy miért nem szakítják meg a rendszert, ahogy élnek, semmi sem jöhet közbe minden úgy meg, ahogy az 30 éve folyamatosan... Néha picit rugalmatlannak tűnnek, de ezt sem mondanám feltétlenül, inkább azt, hogy lassabban reagálnak, tehát jó előre meg kell beszélni ha a megszokottól eltérő dolgot szeretnék.

Ezzel az életmóddal igazán boldog és kiegyensúlyozott, egészséges életet élnek...és hát nem ez a legfontosabb?!

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr503364615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása