A második szint záróvacsorájára igazi partiételeket készítettünk. Könnyen és gyorsan elkészíthetőek, változatosak és gyönyörűen mutatnak a tányéron.
A képen láthattok balról hirtelen sült tempura lótusz-füstölt tofu szendvicset, préselt salátát gyömbérrel, hummuszt, felül balról uborkatekercseket salátával, hiziki "kaviárt" és hirtelen sült halat hagymás mazsolás mártással
A tegnapi vacsoránk igazán színes volt. 20 főre főztünk és szinte minden elfogyott. Igazán gazdagon használtuk a fűszereket és inyencségeket készítettünk.
Íme a tőkehal recept:
Friss tőkehal (1.2 kg 20 főre!!!)
bors, só, citromszeletek, hagyma, mazsola, szagtalanított napraforóolaj, só, mirin, víz
A tempuratésztához
70%-os őrlésű tönkölybúzaliszt, ugyanannyi víz, sütőpor
A tökehal bőrét lehúzom, majd kicsi vékonyabb (1 cm) szeletekre vágom. (1 szelet/fő) só-borsot szórok rá, majd beleforgatom a tempuratésztába és forró bő olajban hirtelen kisütöm. Előtte felkarikázom félholdra a hagymát, pici olajon megpirítom, majd sóval tovább, hogy levet eresszen, majd hozzáadom a megmosott mazsolát. Megöntözöm mirinnel és adok hozzá még kevés vizet. A kisütött halat egy lapos tálba helyezem, a tetejére teszem a citromkarikákat (ez jól magába szívja az olajat) majd ráöntöm a hagymás-mazsolás szószt és tálalom.
Ha azt nézzük, hogy mennyi mindent eszünk még mellé, a hal maximum 5 % lesz a tányérunkon. Egy adag barnarizs, az uborkasaláta, a préselt egy kisebb adag hummusz, pici hiziki kaviár, egy szelet lótusz-tofusült és már tele is a pocak. :-)
Desszertnek tofutúrótortát készítettünk tésztaalappal és eperlekvárral a tetején, az aperitiv egy kis pohár ghühvine-volt, temrészetesen alkohol nélkül, de ízre, illatra teljesen ugyanaz :-), levesnek pedig egy erős kombu-shitake broth jégcsapretekkel, répával, gyömbérrel és shoyuval volt a terítéken. Akár Karácsonyi vacsorának is el tudom képzelni a teljes menüt. Az biztos, hogy a csodájára fognak járni! :-)