Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Natto készítés

2012.01.06. 08:12 bioCsili

Tegnap segítettem Mayának nattot készíteni, így életem első nattoja van épp a fermentálódási folyamatban a termosztátban.

Woooow, szuper hogy megtanulhatok ilyen ezer éves keleti tradicionális ételt készíteni, ami nagyon nagyon jól kitiszítja az állati lerakodásokat a nyákot a testből, de kifejezetten a nemi szervek környékéről az alhasból.  Heti 3-szor legalább egyétek, ha nőgyógyászati problémával küzdötök, de a nőknek amúgy is jó, és még fokozza a nemi vágyat (bár ez a férfiakra is igaz). Különféle női betegségeknél a hormonok amúgy sem működnek rendesen, így a vágy olykor-olykor lelankad, vagy el is tűnik, ami teljesen normális. 

Nem egy bonyolult folyamat, csak időigényes. Közben természetesen lehet mást is csinálni. 

A szójababot legalább háromszor átmossuk és 24 órára beáztatjuk. Majd kimossuk még párszor pamut ruhába csomagolva betesszük egy kuktába, mely aljára teszünk egy fém valamit amivel megemeljük az egészet kb 2 cm vizet engedünk bele és ráteszünk egy fém tálat, mely kb akkor ahogy a kuktába beleférjen, majd ráhelyezzük a pamutba tekert babot úgy, hogy a tetejét is betekerjük a rongyba. Majd lezárjuk és forrás után kb 3 óráig főzzük a kuktában. Utána kiterítjük egy nagy pamut lepedőre meint és megmértük hogy ha max 40 fokos, akkor elkezdjük hozzákeverni a natto-startert (az aktiváló port) és az egészet újra átkeverjük egy ládába-tálba. (mennyiségtől függően) majd kis dobozokba tesszük és be a termosztátba, ahol max 40 fokon (40-42) 24-36 óráig érleljük. Közben nézegetjük a hőmérsékletet és a fermentációs eljárást is. 

Mi 4 kiló babból főztünk nattot, mely most a termosztátban pihen. Holnapra már biztosan jó lesz, mire megyek dolgozni. Sajnos közben nem tudom nézni a folyamatot, mert szabadnapos vagyok, de legközelebb én csinálom majd az egészet, úgyhogy tudom gyakorolni. :-)

A termosztát pedig egy igen homemade összetákolt valami amit egy ügyes kezű parasztember biztosan hamar megfarigcsál. Az egész attól csoda számomra, hogy egy többezer éves hagyományos japán eljárást készíthettem el, így 2012-ben... :-) Ebből biztosan viszek haza janurában. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr103523466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

keriann 2012.01.06. 23:02:39

Rákerestem erre a nattora, mert sehogy se tudtam elképzelni. Na mostmár legalább a kép megvan, nem valami guszta, de az íze biztos jobb. :)

bioCsili 2012.01.07. 08:03:26

@keriann: Nem igazán. Legalábbis nekem elsőre nem volt az. Fermentált, így elég intenzív az illata - ha lehet illatnak mondani. Idővel újra próbáltam, és mostmár nagyon szeretem. De nem mindenki van ezzel így. Aki sok sajtot evett/eszik, az kifejezetten nem szereti. :-)

lillustar 2012.03.26. 18:03:17

Nagyon szívesen kipróbálnám, csak nem tudom, hol lehet natto-startert szerezni. Beírtam google-be, de nem talált semmi olyat, hogy ez Magyarországon megvásárolható lenne, vagy valami hasonló. Valaki tudna segíteni? :)

bioCsili 2012.03.31. 22:00:20

Innen tudsz rendelni: www.deshima.eu
A Kushi Intézetből, Amszterdamból. Itt tudom, hogy lehet kapni, máshol sajnos még én sem hallottam.
Sok sikert hozzá! :-)
süti beállítások módosítása