Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Az én natto-m

2012.03.08. 18:14 bioCsili

Ma reggel fél 6-kor már a Deshima ajtaját nyitottam...volna, ha épp nem hozták volna meg a zöldségeket, így az ajtó már nyitva állt és a zöldségszállító csajszi pakolta be a nagy rekeszeket...nem értem, ez nem túl női munka, de ő tudja. :-)

Szóval, azért mentem ilyen korán, mert a szójabab, maximum 8-10 órát ázhat, amit előző nap Paula áztatott be este 7 körül. Szóval már így is tovább ázott a kelleténél, de nem tudtam korábban felkelni. :-)

A 7.5 kiló sárga szójababot fél 7-re sikerült feltennem két óriáskuktába főni és nagyjából fél óra telt bele míg nyomás alá került.

Onnantól 3.5-4 óra főzés, szóval addig nem volt dolgom. :-) (sütöttem egy muffint és volt egy meetingünk)

Fél 11-kor lekerültek a tűzről és kb 11 fele, felcipeltem őket a "tofu szobának" elnevezett helységbe, ahol a gyártás folyik. (nagy mennyiségekkor) Az első feladat, hogy mindent letakarítsak. A csapot, a mosogatótálat, az asztalt, mindennek a lehető legtisztábbnak kell lennie, hogy a fermentálás jól sikerüljön. Majd kinyitottam az első kuktát.

A pamut kendőbe csomagolt bab, csak úgy árasztotta a finom illatot...majd ahogy kicsomagoltam, bukkantak elő a megfőtt, csodaszép nagyra nőtt szójababocskák. Üdvözöltem is őket szépen, nehogy megsértődjenek a végén és ne fermentálódjanak meg nekem úgy, ahogy kell. :-) Katka, aki megmutatta a lépéseket egyesével pár hete, elmondta azt is, hogy nagyon szeretik, ha beszélünk hozzájuk, becézgetjük őket, akkor igazán jól sikerül a natto. :-) Kicsit olyan, mint a virágokkal...

Kiterítettem, hogy hűljön, majd amikor elérte a 45 fokot, elkezdtem összekeverni a natto starter-el, ami beindítja a folyamatot majd bedobozoltam őket, és mentek be a termosztátba.

24-48 óra alatt lesznek készen, úgy, hogy a hőmérséklet folyamatosan 40 fokon van, ha elérni a gép lekapcsolja a bent égő sima izzókat és ahogy visszaesik 39 fokra ,újra bekapcsolódnak. Hát csuda egy találmány ez!

Az a tervem, hogy otthon is belefogok majd a natto készítésbe, természetesen nem gyári mennyiségben, de mindenképp fontos, hogy elérhető legyen ez a csodaszer, ami élénkíti a nők nemi vágyát, tisztítja a cisztákat, női nemi szerveket, magas fehérjetartalmú, és rettentő finom! Már ha épp nem utáljátok! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr334298213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása