Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Hét ágra süt a nap - ebéd

2012.03.11. 12:52 bioCsili

12 fok, napsütés, az összes ablak nyitva...itt a tavasz! :-)

Fú, de furcsa...melegem van az itthoni kényelmes szabadidőruhámba...beáramlik a friss levegő és a napsütés a konyhába, miközben az ebédelek.

Elvira elment a tengerhez, Linda az unokatestvérével nemsoká indul a Van Gogh múzeumba. Én itthon maradtam, először ebédelek, utána kimegyek a szabadba én is sétálni az Amstel folyó partjára. Este megint megyek mantrákat énekelni Almere-be, az épp elég utazás lesz mára. Holnap meg kezdődik egy keményebb hét, hiszen csütörtöktől tanfolyam... :-)

Ebédre készítettem egy könnyű kukoricakrémlevest, jázminrizst szárított tofuval, újhagymával, gyors nishimével  és préselt salátával. A nishimével bajban voltam ebben a melegben... ráadásul gyökeresek, ezért úgy döntöttem rövid ideig készült nishime lesz, max 10-15 perc, nem főzöm sokáig, így kevésbé jang. (azt inkább télen) Hiányzik az édes íz és ez megadja nekem.

 

Nézzük akkor részletesen...

Kukoricadara leves zöldségekkel édes misoval

1/2 cs kukoricadara
1/2 répa kockára vágva
1/2 pasztinák kockára vágva
1 kisfej hagyma
6-8 db cukorborsó
édesmiso, shoyu

A hagymát pici vizen/olajon megpirítom, majd ráteszem a kockára vágott répát, pasztinákot és pirítom egy kicsit. Ráöntöm a kukoricadarát és tovább pirítom 1-2 percig, folyamatosan kevergetve, majd felöntöm 4-szeres vízzel. Kb 10-15 percig főzöm, majd hozzáadom a misot és a shoyut, ízesítem és petrussal vagy apróra vágott póréval, fekete szezámsóval tálalom.

Főfogásként nézzük mi van a tányéron.

Jázminrizs szárított tofuval, préselt splitzkool (csúcsos káposzta) reszelt citromhéjjal és umeecettel, sütőtök-jégcsapretek-shitake gomba nishime umeboshival és barnarizs misoval

A jázminrizst és az áztatott kockára vágott szárított tofut 1.5 szeres vízbe felteszem kuktába főni 30 percet. Közben vékony csíkokra vágom a káposztát, egy tálban összekeverem a reszelt citromhéjjal és az umeboshi ecettel, (fél káposztához 2 kupaknyi umeecet, kb 2 evőkanál) átnyomkodom, majd préselőbe (vagy két tányér közé) helyezem, és legalább fél órát préselem. A nishiméhez egy kombut helyezek az edény aljára és a nagy darabokra vágott zöldségeket egymás mellé helyezem, majd 1db egész umeszilvát és 2 magot helyezek mellé és főzöm fedővel forrás után alacsony lángon nagyon pici vizen. (ez inkább hosszan párolás) kb 15 perc után ráhelyezem a mochit és a pici vízben összekevert misot és tovább főzöm/párolom fedő alatt míg az összes víz elpárolog és száraz lesz. (ennek az elkészítési módnak az a lényege, hogy szárazak legyenek a zöldségek, ne tocsogjon lébe, ugyanakkor édesek) Tavasszal, nyáron lehet rövidebb ideig készíteni a nishimét, télen hosszabb, akár 40 percig is. Ez olyankor jól erősít és melegít. Tavasszal-nyáron a melegbe ez túl nehéz, akkor kevesebbszer, illetve rövidebb ideig készítjük és akár káposztával, hagymával, póréval - lightosabb zöldségekkel.

Isteni finom lett! Próbáljátok ki! :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr294309370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása