Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Főzőtanfolyamok

2012.05.22. 15:38 bioCsili

A három napos főzőtanfolyam utolsó napjához érkeztünk el mára, ahol (bár nem ilyen időjárásra terveztem) kicsit átvariáljuk majd az elkészítési módokat, hogy ebben az esős, fülledt időben egy kicsit frissítő vacsorához jussunk az este folyamán.

IMG_4464.JPG

A tegnapi főzés során forradalmian új felfedezést tettem a Ré olaj használata során. Én nem vagyok nagyon olajos, ha lehet ilyet mondani, mert az endo miatt eléggé kerülöm. Érzem, hogy nem tesz jót, nem is esik jól és utána csak visszajönnek a tüneteim mensikor (bélvérzés stb) amit annyira nem szeretek... Szóval az olajnak nagy barátja nem vagyok, bár tudom hogy azért kell ennem, mert ha túlságosan elveszem magamtól akkor kívánni fogom az édességet és az olajos magvakat és az azokból készült vajakat (mandulavaj, mogyorókrém stb) ami rosszabb mint egy jó minőségű olajban sült valami hiszen ezek a magvajak, jól letapadnak és sokkal nehezebb kipucolni őket a szervezetünkből mint egy olajban sült valamit. Nézzétek csak meg a mandulavaj vagy szezámkrém állagát, egy kanállal, hát pont olyan ez a testünkben is.

Visszatérve a Ré olajra. Azt kell róla tudni hogy egy különleges biotechnológiával készül, szagtalan és íztelen, nem megy bele az ételbe, évtizedekig eláll és nem avasodik, és használat után ha leszűrjük akár 100-szor is újra lehet hevíteni. Ezt egy kicsit szkeptikusan fogadtam, dehát ugyanígy voltam a makróval is anno... :-)

IMG_4465.JPG

Az olajban tempeh tempurát sütöttünk, majd mustáros szószba forgattuk. A tempeh egy kicsit sem volt olajos, egyáltalán nem szívta magába, evés közben mintha "nyers" maradt volna, annyira sem lett olajos hogy akár egy csepp is kifolyt volna belőle. Persze lecsurgattuk de igazság szerint az a lábos sem lett túlságosan olajos. Nem is volt minek kicsorogni belőle. A tempeh külső részén a tempura tészta sem maradt olajos, ahogy beleforgattuk a mustáros szószba a szósz tetejére sem jöttek fel olajcseppek. (igazán leellenőriztem..) A lakásban pedig egyáltalán nem lett olajszag.

Ez egy csoda. Nem tudom, hogyan csinálják, de ezentúl amikor olajosra szánom magam, (persze szeretem, nem azt mondom, csak ha tocsog az olajba és sokszor eszem akkor érzem hogy nem jó) biztosan ebben fogok sütni, mert valami csoda. Természetesen ez nem azt jelenti hogy aki le van tiltva az olajról az bőszen fogyaszthatja minden nap, mert akár hogyan is nézzük ez olaj. (extrém jin) de amikor főzök-sütök, akkor ezt fogom használni.

IMG_4466.JPG

A tegnapi alkalommal is volt egy friss hús makrós srác, aki másodszor evett ilyen ételt és persze nem szedte tele a tányérját, de az algán kívűl mindent megevett. Az ő szájából biztosan hitelesebb lenne, de azért elmondom mit szólt: finomak, semmilyen korábban kóstolt ízvilághoz nem hasonlítható és a desszert ízlett a legjobban.

Szóval ha a családot, társat meg "kell" győzni, puhítani, akkor próbáljátok meg az édességekkel először. Aztán türelem és szépen lassan jönni fog a többi is. :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr94531940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása