Az azukibab a japánok egyik kedvenc étele, már i.e 1000 évvel termesztették. Többféle színben létezik, nálunk a vörös színű jellemző.
Gazdag proteinekben, B1 és B2 vitaminban. Magas a vas, kálcium, magnézium és foszfor tartalma. Ha barnarizssel esszük együtt, akkor teljes értékű fehérje forrás a szervezetünk számára, mert minden esszenciális aminosavat tartalmaz. Kivéve a B12 vitamint. Koleszterinmentes, gátoja a tumort a növekedésben. Erősíti a vesét, jó az emésztésnek, a keringési rendszernek és az idegrendszernek. Vitalizál és erősít.
Nem mellesleg nagyon finom!
Egy egyszerű kis recept:
Válogassuk át a babot, mossuk meg majd áztassuk be legalább 8 órára. Önstük le az áztatóvizet, majd tegyük kuktába egy ujjnyi kombuval (alga) annyi vízzel hogy ellepeje a babokat. Zárjuk le, és hozzuk forrásba, majd forrás után főzzük 45-50 percig. Akkor jó, ha puha a bab, picit szétmálik. Ízesíthetjük szójaszósszal, (shoyu vagy tamari) vagy barnarizs misoval is. Zöldséges vagy sima rizs mellé kiváló kiegészítő.