Az egyik nagyon kedves olvasóm érdeklődött arról, hogyan lehetne egy általános makrobiotikus étrendhez jutni. Igen, Dr. Bakáts Viktória könyvében egy gyógyító étrendetről ír, viszont a receptek már igencsak vegyesek, sőt. Tehát, ha valaki csak úgy szeretne a családjának finomságokat készíteni, arra is van lehetősége, mert a könyv tele van ilyen receptekkel.
Általános étrendet nem tudok mondani, mert itt még ilyenkor is figyelembe kell venni a személyt, akiről szó van, vagy akár az egész családot, éghajlatot, időjárást, hangulatot és az alapján kialakítani a napi menüt.
Amit fontosnak tartok és általánosságban elmondható a makrobiotikáról, hogy minden étkezésnél igyekszünk tartani az alábbi arányt:
50-60% teljes gabona (barnarizs, árpa, köles)
25-30% zöldség (ez a két arány nyáron akár meg is fordulhat, hiszen dög meleg van)
5-10% leves
5-10% hüvelyes, alga, szójakészítmény, édesség, magok
Ezeket az arányokat ha minden étkezésnél nem is, de az egész napra levetítve igyekezzünk tartani.
Hogy néhány példát is írjak a napi összeállításhoz:
Reggeli: miso leves, köleskása édeszöldségekkel, párolt/blansolt leveles zöld, pirított napraforgómag/tökmag
Ebéd: Azukibab ragu, rizs-ápra együtt főzve, préselt saláta
Vacsora: Édeszöldséges kölesleves/krémleves, sushi zöldségekkel tofuval/tempehvel
A napi menünk így tartalmaz szénhidrátot, fehérjét, olajat (magok) a főzési módok váltakoznak, a zöldségekből használjunk gyökeres, kerek és leveles zöldeket is, így a vitamin és ásványi anyag bevitel is megvan egy napra.
Ahhoz hogy ennél részletesebb receptekkel együtti általános étrendet kialakítsunk javaslom a makrobiotka tanácsadó felkeresését, mert ebben is kíváló segítséget tudnak nyújtani. Fontos segítség, pillér egy ilyen kis könyv, ami tele van receptekkel és leírással arról, hogyan állítsunk össze egy napot. A gyakorlással bele lehet jönni szépen, mit mivel együnk, mikor milyen főzési módot válasszunk.
Ezeket részletesebben le sem lehetne írni egy blogbejegyzésbe, Michio Kushi és a követői többszáz oldalas könyveket adtak ki ezzel kapcsolatban. Sajnos magyarul nem jelent meg csak 1-2, ezért angolul érdemes megrendelni őket az Amazon-ról, vagy ha külföldön járunk megnézni, hátha kapható a könyvesboltba.
Amerikából Simon Brown könyvét hoztam magammal, Modern Day Macrobiotics de itt a linken láthattok még egyéb makrós könyveket is.
Ebben a könyvben inkább a gourmet makrobiotikáról van szó, ezért ezt igazán tudom ajánlani. Receptekkel és sok-sok információval.