Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Piros napok, megjött a télapó

2011.07.27. 20:00 bioCsili

Az a nő aki endometriózisban szenved, nem örül annyira azoknak a bizonyos piros napoknak minden hónapban. Ilyenkor általában a fájdalom a tetőfokára hág, dolgozni és létezni is alig tudunk. Van aki elájul, vagy hány esetleg, görcsöl és kiegyenesedni is alig tud, vagy akár felkelni a wcről. Nem kellemes egyik tünet sem, és szerintem még sorolhatnám, mert mindenkinek mások a tünetei.

Ma én is egy ilyen napra ébredtem. Már tegnap éreztem, hogy hamarosan újra megtörténik velem az, ami minden hónapban. Félve és kíváncsian vártam a kezdeteket.

Az első nap a legkellemetlenebb szerintem minden nő számára, függetlenül attól hogy van e valami baja, vagy nincs. Az elmúlt időszakban hónapról hónapra javult a helyzet, egyre csökkent a fájdalom, a bélvérzés és az egyéb kellemetlen tünetek. Mostanra elmondhatom azt, hogy a reggeli pici fájdalom után egész nap szinte észre sem veszem az egészet. A fájdalom amit reggel éreztem 10-es skálán 2. - ahogy doktorúr szokta kérdezni.

A havi ciklus azért 28 napos, mert a holdállással van összefüggésben. Ahogy hétvégén néztük a Róma c filmet (sorozat) az egyik részben amikor Octavianus összemelegedik a testvérével azt mondja neki, hogy nem kell aggódnia most nem abban a holdállásban van, amikor teherbe eshet, úgyhogy ez biztos nem fog megtörténni. A történetben kissé bizarr, hogy a testvérek egymással szeretkeztek, de a lényeg itt nem is ez a mostani téma szempontjából, hanem az, hogy tudták a nők, de még a férfiak is, hogy mikor kell ahhoz együtt lenniük, hogy gyermekük legyen. A másik ami a történetben ehhez kapcsolódott az az, amikor Kleopátrát kellett megtermékenyítenie az egyik római légiósnak, amikor is tudták a hold állásából, hogy most van itt az idő, ha gyermeket szeretnének. Mivel Caesar-al csak másnap találkozott (és hált együtt) ő nem lehetett az apja a gyereknek, viszont akart Kleo egy gyereket Caesar-tól. Így mindenki azt hitte, hogy Ő az apja, csak a légiós tudta, hogy nem.

Visszatérve a ciklushoz. Ha túl sokára jön meg 28 nap helyett 30 vagy annál több, az túl jin állapotra utal, ha túl korán jön meg 26 vagy annál kevesebb, akkor túl jang állapotra utal. Ha 35 vagy annál ritkábban esetleg egyáltalán nem jön meg a mensi, akkor az extrém jin állapot. Ha 21 nap vagy annál gyakrabban, az extrém jang állapot. Ezekről sajnos csak egy órát hallgattunk a Kushi Intézetben a Női egészség tanfolyamon, és mint mindenhol a makrobiotikában nem csak egy adatból vonunk le következtetéseket, azért esetleg megfigyelhetjük (ha nem szedünk gyógyszert), hogy milyen rendszerességgel van meg a havi vérzésünk és hogyan táplálkozunk...

Lehet vegyes (túl yin és jang) is nem csak vagy ez vagy az. Nekem amikor kiderült hogy ez lehet a bajom, 21 naponként volt mensim kb, óriási fájdalmakkal és nagyon sok mennyiségben. Amit erről elmeséltek, hogy mit fogyaszt az a nő és milyen típusba tartozik, teljesen illett rám. Megdöbbentő volt!

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr253104929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása