A nagyi vagy az anya féle otthon készített savanyúkáposzta, kovászosuborka, vegyes savanyúságok, befőttek a legfinomabbak. Csak sajnos ezeket lehet, hogy még úgy készítik, hogy tesznek bele cukrot, fehér kenyeret, krumplit, vagy ecetet... amiket mi makrobiotikus életmódot folytatók, nem eszünk...
Szerencsére egyáltalán nem bonyolult befőttet vagy lekvárt készíteni cukor és tartósítószer nélkül, de erről már írtam korábban..
És hogy finom-e?! Ha már ettetek jót.... egyelőre még csak a sárgabarack lekvárt kóstoltuk meg, de az, mennyei finom. Kissé savanykás, édesnek elég édes, picit folyósabb, mert nincs benne gélfix (vagy hogy hívják), de magába, kenyérre kenve, palacsintába, akár kis rizssziruppal édesítve, (ha valakinek úgy jobban ízlik), egyszerűen csodás! Nem kell attól aggódnunk, hogy 1 liter vízben 60 dkb cukrot eszünk meg, ami amellett hogy hízlal még nem is egészséges. Mivel ősanyáink is most kóstolták meg először ezt a cukor, szalicil mentes lekvárt, így számukra is tudtunk újat mutatni. Nem könnyű..ugyebár. Nekem az a tapasztalatom, hogy a rokonaimnak ízlett. Mamámnak egy kicsit savanyú volt, de papám imádta. Ő nem szereti az édességet... Egyáltalán... Mázlista... :-)
A befőttek sem romlottak meg idáig, hamarosan őket is kipróbáljuk.
Mi a helyzet a savanyúsággal?
Koviubi - pipa! ezt simán el tudjuk készíteni tönkölykenyérrel (só, torma, mustármag, víz, kapor, tönkölykenyér, fokhagyma - ki hogy szereti)
Savanyú káposzta - ennek a receptjét nem tudom, de hamarosan beszerzem...
Tegnap este kipróbáltam, egy újfajta savanyúság készítését, melyet a Kushi Intézetben tanultam Hollandiában. Az egész nagyon egyszerű és egyáltalán nem időigényes.
500 ml üveghez felforralunk 1 csésze vizet 1,5 kiskanál sóval, majd megvárjuk míg kihül
Addig felszeleteljük a zöldségeket nagyobb kockákra, vagy gurítva. Fontos, hogy kemény zöldségeket használjunk, mint például, répa, jégcsapretek, karfiol, hagyma.
Belehelyezzük az üvegbe rétegesen, vagy keverve, kinek hogy tetszik, majd ráöntjük a kihűlt sós vizet úgy, hogy ellepje. A tetejét csak ráhelyezzük, nem csavarjuk rá. Így hagyjuk állni két napig. Nem kell napra tenni, mint a koviubit, jó ha a konyhában marad egy polcon. 2 nap után lezárjuk és még úgy állni hagyjuk 5 napot. 7 nap alatt kész is a finom vegyes savanyúságunk.
Egyelőre csak fényképpel tudok szolgálni, de egy hét múlva azt is megírom, milyen lett! :-)