Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Savanyúság, gyorsan, könnyedén, otthon

2011.07.29. 11:22 bioCsili

A nagyi vagy az anya féle otthon készített savanyúkáposzta, kovászosuborka, vegyes savanyúságok, befőttek a legfinomabbak. Csak sajnos ezeket lehet, hogy még úgy készítik, hogy tesznek bele cukrot, fehér kenyeret, krumplit, vagy ecetet... amiket mi makrobiotikus életmódot folytatók, nem eszünk...

Szerencsére egyáltalán nem bonyolult befőttet vagy lekvárt készíteni cukor és tartósítószer nélkül, de erről már írtam korábban..

És hogy finom-e?! Ha már ettetek jót.... egyelőre még csak a sárgabarack lekvárt kóstoltuk meg, de az, mennyei finom. Kissé savanykás, édesnek elég édes, picit folyósabb, mert nincs benne gélfix (vagy hogy hívják), de magába, kenyérre kenve, palacsintába, akár kis rizssziruppal édesítve, (ha valakinek úgy jobban ízlik), egyszerűen csodás! Nem kell attól aggódnunk, hogy 1 liter vízben 60 dkb cukrot eszünk meg, ami amellett hogy hízlal még nem is egészséges. Mivel ősanyáink is most kóstolták meg először ezt a cukor, szalicil mentes lekvárt, így számukra is tudtunk újat mutatni. Nem könnyű..ugyebár. Nekem az a tapasztalatom, hogy a rokonaimnak ízlett. Mamámnak egy kicsit savanyú volt, de papám imádta. Ő nem szereti az édességet... Egyáltalán... Mázlista... :-)

A befőttek sem romlottak meg idáig, hamarosan őket is kipróbáljuk.

Mi a helyzet a savanyúsággal?

Koviubi - pipa! ezt simán el tudjuk készíteni tönkölykenyérrel (só, torma, mustármag, víz, kapor, tönkölykenyér, fokhagyma - ki hogy szereti)

Savanyú káposzta - ennek a receptjét nem tudom, de hamarosan beszerzem...

Tegnap este kipróbáltam, egy újfajta savanyúság készítését, melyet a Kushi Intézetben tanultam Hollandiában. Az egész nagyon egyszerű és egyáltalán nem időigényes.

500 ml üveghez felforralunk 1 csésze vizet 1,5 kiskanál sóval, majd megvárjuk míg kihül

Addig felszeleteljük a zöldségeket nagyobb kockákra, vagy gurítva. Fontos, hogy kemény zöldségeket használjunk, mint például, répa, jégcsapretek, karfiol, hagyma.

Belehelyezzük az üvegbe rétegesen, vagy keverve, kinek hogy tetszik, majd ráöntjük a kihűlt sós vizet úgy, hogy ellepje. A tetejét csak ráhelyezzük, nem csavarjuk rá. Így hagyjuk állni két napig. Nem kell napra tenni, mint a koviubit, jó ha a konyhában marad egy polcon. 2 nap után lezárjuk és még úgy állni hagyjuk 5 napot. 7 nap alatt kész is a finom vegyes savanyúságunk.

Egyelőre csak fényképpel tudok szolgálni, de egy hét múlva azt is megírom, milyen lett! :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr463109254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása