Foggalmam sincs mit rontottam el!!! Egyszerűen nem tudom... De talán mégis. Túl sokáig sütöttem. A recept 20-25 percet írt 170 fokon, én 25 percig hagytam. Már korábban ki kellett volna venni. Amikor először megéreztem az illatát.
Este a savanyúság mellett egy zabkeksz sütibe is belevágtam a fejszém, mert az útra szeretném, ha lenne nálunk olyan, ami nem romlik és szükség esetén elropogtatható. Mindent a recept szerint kevertem-kavartam, gyúrtam, heggesztettem, mégis kemény lett. Ízre szuperfinom. Ha valakinek olyan erős a foga, hogy szét tudja harapni. Más megoldás nem jutott az eszembe, egy zárható zacskóba tettem, hátha a zárt helyen megpuhul... remélem...hogy mire ennénk, már puhább lesz. :-)
Kísértetiesen hasonlított a karácsonyi mézes kalács szerű kekszeimhez. Abba mondjuk egyáltalán nem tettem olajat, ott értettem miért kemény. Napokkal később elkezdett puhulni... és így is sok fogyott belőle, mert az íze annak is jó volt.
Ma még sütök egy muffint... ha az is kemény lesz, nem tudom mit csinálok! ;-)
Recept: (puha zabkekszhez Tünde féle recept)
Zabkeksz
6 dkg nagyméretű zabpehely
6 dkg apró szemű zabpehely
24 dkg tönkölyliszt (70% teljes kiőrlésű, 30% fehér)
6 dkg mazsola (leforrázva)
1,1 dl rizsszirup
1,1 dl hidegen préselt napraforgó vagy kukorica olaj (ne legyen szagos, ízes)
0,5 kávéskanál vanília por (az, amit a vaníliarúd belsejéből kiszednek és üvegcsében kapható, vagy a vaníliarúdból kikapart belseje jó)
0,5 kávéskanál só
1 kávéskanál foszfátmentes sütőpor
Szilvalekvár, ha sűrű, meleg vízzel hígítva a tetejére
A száraz hozzávalókat alaposan elkeverjük (mazsolát is). A folyékony hozzávalókat külön összekeverjük (víz nem kell hozzá!), majd hozzáadjuk a száraz keverékhez, és jól összedolgozzuk egy kanállal, vagy kézzel. Sütőpapírral bélelt tepsire teszünk 1 púpozott evőkanálnyit a masszából, tenyerünkkel ellapítjuk (0,5-1 cm közötti vastagságra), majd egy közepes méretű pogácsa szaggatóval méretre vágjuk. A leeső tésztát visszatesszük a többihez, és így tovább, amíg a tepsi megtelik. Ekkor mindegyik korong közepébe mélyedést nyomunk egy teáskanál segítségével, és a mélyedést feltöltjük lekvárral.
175 0C-on (hő-légkeveréssel 150 0C-on) 20-25 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. (hűlés közben még keményedik a tészta, ezért ne süssük túl). Szobahőmérsékleten 7 napig eltartható.