Szombatonként a Csörsz utcánál a művelődési ház előtt és a mellette lévő téren biopiac üzemel, ahol helyi termelőktől lehet vásárolni szebbnél szebb zöldségeket gyümölcsöket. Ezek mellett megtalálhatóak a kész termékek is, minden, ami egy háztartásba kell. Tiszítószerek, tészták, pékárú, hústermékek, fakanál-fatányérok, tejtermékek, igazi sok finomság.
A Diótörő, mint makrobiotikus termékforgalmazó szintén képviselteti magát egy sarok-standdal, ahol mindent megkaphatunk, amire szükségünk van 5%-al olcsóbban a Váci úti lerakatban lévő áraknál. Régen nem jártam náluk és ezen a szombaton érdekes mód nem voltak kint a piacon, amin meg is lepődtem. Nem tudom, hogyan állnak árukészlet-ügyileg, mert mikor utoljára kb egy hónappal ezelőtt ott voltam, sajnos alig lehetett kapni bármit. Remélem azóta megoldódott ez a helyzet és érkeznek áruk folyamatosan.
A piac reggel 6:30-tól 13 óráig tart nyitva, de érdemes korán érkezni, amikor még a szép árúk gazdára várnak. Én általában 7 körül szoktam érkezni és általában olyankor még mindent megkapok. A leveles zöldek, mint rukkola, pitypang és bazsalikom 9 után már elfogy. Kaptam ugyan kínaikelt, (ez egy fontos alapja az endós étkezésnek mivel sok leveleszöldet fogyasztunk és ezek közül a kínaikel az, ami jó húsos és laktató számomra) de sajnos nem a legjobb minőség, igen megrágta valami állatka. Ebből is látszik, hogy nincs úgy permetezve. Sajnos jégcsapretket nem találtam, ehhez lehet későn érkeztem, mert keresztapám még tudott venni valahol. Mivel fontos tiszító zöldség, mindenképp akartam venni, így megnéztem egyéb zöldségeseknél, hátha látok valahol. Találtam is a hétvégén a CBAnál de sajnos ki kellett dobni az egészet, mert puha és fonnyadt volt.
A piacon a kedvenc árusom Nemes Mátyás és családja, illetve a "fiatalok", csak így hívom őket, és ha jók az információim, ők is a Mátyásék féle árukat értékesítik. Nincsen ezzel baj, nagyon-nagyon jó minőségűek és csak ez számít.
Vannak olyan zöldségesek, ahol nem szívesen vásárolok és tapasztalatból mondom, tényleg más energiája van az ételeknek ha abból az alapanyagból főzök. Sajnos ezek nem voltak kellemes energiák.
Alkudni nekem még nem sikerült, de igazából nem is próbáltam. Mintha valahogy fix áras lenne a piac, nem úgy, mint régen.
Érdekességképp vettem pár darab friss shiitake gombát, hogy összehasonlítsam a szárított verzióval, amit szinte minden nap eszem. Egy tésztát készítettem belőle kakukkfűvel, kurkumával ami nagyon finom lett, nekem viszont a szárított mégis jobban ízlik. Azért fogyasztjuk a szárított formát, mert az kevésbé jin mint a friss változat és koncentráltan tartalmazza a gyógyító összetevőket.
Ha kíváncsiak vagytok, milyen a piac szombat reggel, de egyedül nem indulnátok neki a felfedezőútnak, gyertek el velem, találkozzunk szeptember 17-én vagy 24-én szombaton reggel 8 órakor a piac előtt és körbekalauzollak benneteket kedvenc kofáimnál, elmesélem mit hol és kitől érdemes venni és mit merre találtok. Bevásároljuk az aznapi betevőt és főzünk belőle egy finom ebédet.
Részletekért írjatok a forrocsilla79@gmail.com címre!