Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Vitális receptek

2011.10.31. 16:11 bioCsili

Édesrizs-szójababbal

2/3 édesrizs
1/3 sárga hántolatlan szójabab (vagy egyéb bab)

Megmossuk, először a babot pirítjuk meg, amíg szétpattan a külseje, majd az édesrizst rátesszük és együtt pirítjük kb 5 percig, majd felöntjük 1.5-szeres vízzel és 45' percig kuktában főzzük. A bab miatt főzzük ilyen sokáig, a rizsnek elég lenne 25 perc is.

Tempura

Édesburgonya
Gyömbér
Hagyma

A hozzávalókat gyufaszálra vágom, a gyömbért lehet kisebbre, majd összekeverem és beleforgatom a tempuratésztába. Tészta: teljesőrlésű vagy 70%-os tönkölyliszt, víz, sütőpor vagy nyílgyökérpor, melyektől ropogós lesz, de ezek elhagyhatóak. Majd forró olajban hirtelen kisütöm őket úgy, hogy pálcával kiemelek egy kisebb mennyiséget és behelyezem a forró olajba. Kb 3 percig sütöm és kész.

Szósz hozzá: 1 kanál rizsszirup, 1 kanál shoyu, gyömbérlé és víz.

Nagyon finom mártogatós lesz a tempurához.

Friss tekka fűszer

Lótusz
Bojtorján
Répa
Gyömbér
Melyeket nagyon apróra vágok először kimpirára majd azokat még apróbbra. Egy lábosba pici olajat teszek, majd megpirítom a gyömbért, répát, bojtorjánt és a lótuszt is. FElöntöm pici vízzel hozzáadok egy kanál hatcho misot és minimum 1.5 óráig nagyon alacsony lángon fedővel főzöm. Nem nézegetem, mert akkor elillan a víz és könnyebben leég. Főzhetem akár 4-6 órán át is, így készül a tekka fűszer, amit a Diótörőnél is lehet kapni. Nagyon-nagyon jang, így csak egy kiskanálnyit egyetek belőle egyszerre. Hűtőben jól eltartható, a férfiak nagyon szeretik.

Préselt saláta

Jégcsapretek és pirosretek, shiso picke, só.

A jégcsapretket gyufaszálra vágom, a pirosat felkarikázom és összekeverem megsózom majd tovább keverem amíg kezd levet ereszteni. Beleteszem a préselőbe és minimum fél órát de inkább tovább préselem, majd kevés shiso pickle-levéllel összekeverem és tálalom.

Sautee kínai brokkoli

A kínai brokkoli maga a brokkoli csak az a része, amit általában kidobnak ami inkább a levele és épp nőnek rajta a kis brokkoli virágok, de már azt nem szedik le vagy kidobják a termelők. Azért hívják itt kínai brokkolinak mert Kínában ezt a részét is megeszik. Így ha találtok ilyet, nyugodtan fogyasszátok.

Pici olajon megforgatom a brokkolit, külön a vastagabb szárát, (azt előbb), majd a leveleit és fedő alatt picit párolom mirinnel és citromléval, vagy lime-léval, amíg elpárolog, illetve beszívja.

Jó főzőcskézést!

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr203342703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása