Édesrizs-szójababbal
2/3 édesrizs
1/3 sárga hántolatlan szójabab (vagy egyéb bab)
Megmossuk, először a babot pirítjuk meg, amíg szétpattan a külseje, majd az édesrizst rátesszük és együtt pirítjük kb 5 percig, majd felöntjük 1.5-szeres vízzel és 45' percig kuktában főzzük. A bab miatt főzzük ilyen sokáig, a rizsnek elég lenne 25 perc is.
Tempura
Édesburgonya
Gyömbér
Hagyma
A hozzávalókat gyufaszálra vágom, a gyömbért lehet kisebbre, majd összekeverem és beleforgatom a tempuratésztába. Tészta: teljesőrlésű vagy 70%-os tönkölyliszt, víz, sütőpor vagy nyílgyökérpor, melyektől ropogós lesz, de ezek elhagyhatóak. Majd forró olajban hirtelen kisütöm őket úgy, hogy pálcával kiemelek egy kisebb mennyiséget és behelyezem a forró olajba. Kb 3 percig sütöm és kész.
Szósz hozzá: 1 kanál rizsszirup, 1 kanál shoyu, gyömbérlé és víz.
Nagyon finom mártogatós lesz a tempurához.
Friss tekka fűszer
Lótusz
Bojtorján
Répa
Gyömbér
Melyeket nagyon apróra vágok először kimpirára majd azokat még apróbbra. Egy lábosba pici olajat teszek, majd megpirítom a gyömbért, répát, bojtorjánt és a lótuszt is. FElöntöm pici vízzel hozzáadok egy kanál hatcho misot és minimum 1.5 óráig nagyon alacsony lángon fedővel főzöm. Nem nézegetem, mert akkor elillan a víz és könnyebben leég. Főzhetem akár 4-6 órán át is, így készül a tekka fűszer, amit a Diótörőnél is lehet kapni. Nagyon-nagyon jang, így csak egy kiskanálnyit egyetek belőle egyszerre. Hűtőben jól eltartható, a férfiak nagyon szeretik.
Préselt saláta
Jégcsapretek és pirosretek, shiso picke, só.
A jégcsapretket gyufaszálra vágom, a pirosat felkarikázom és összekeverem megsózom majd tovább keverem amíg kezd levet ereszteni. Beleteszem a préselőbe és minimum fél órát de inkább tovább préselem, majd kevés shiso pickle-levéllel összekeverem és tálalom.
Sautee kínai brokkoli
A kínai brokkoli maga a brokkoli csak az a része, amit általában kidobnak ami inkább a levele és épp nőnek rajta a kis brokkoli virágok, de már azt nem szedik le vagy kidobják a termelők. Azért hívják itt kínai brokkolinak mert Kínában ezt a részét is megeszik. Így ha találtok ilyet, nyugodtan fogyasszátok.
Pici olajon megforgatom a brokkolit, külön a vastagabb szárát, (azt előbb), majd a leveleit és fedő alatt picit párolom mirinnel és citromléval, vagy lime-léval, amíg elpárolog, illetve beszívja.
Jó főzőcskézést!