Nagyon fontos az ételek alapanyagainak összeválogatásokor odafigyelnünk arra, hogy egy étkezésnél, (vagy egy teljes napot nézve) legyen tiszító, erősítő és relaxáló is egyben, vagy egy napra lebontva, reggel tiszító, délben erősítő, este relaxáló a menü.
Azért fontos ez nagyon, mert ha csak tiszító ételeket eszünk, akkor a szervezetünk "összeugrik", nem tud ellazulni és úgy kitisztulni. Összerándul és megtartja magának a lerakódásokat. Méginkább felhalmozódnak dolgok, és az ember egyre jangabb, morcosabb, rosszkedvűbb lesz. (és nem tudja miért...) Ha csak relaxálót eszünk, akkor nagyon jól ellazulunk, viszont semmi nem lesz ami segítsen megszabadulni a lerakódásoktól. Az erősítő ételtől esetleg túl határozottá válunk, ami szintén nem egy jó egyensúlyi állapot...
Én általában ugyanazt a levest eszem reggel és este, (miso) és leginkább tiszító jellegű, jégcsapretekkel, shitakegombával, van hogy szárított jégcsapretekkel...Ez reggel szuper, de este már nem igazán. Fontos, olyankor egy lazítóbb miso levest kerek vagy édeszöldségekkel, vagy krémlevest készítenünk, hogy elfogyasztás után érezzük az elégedettséget, és tudjunk relaxálni.
A mai és egyben kedvenc levesemet vacsorára készítettük el, gyömbéres, chilis sütőtökkrém-vöröslencse leves sóval és shoyuval ízesítve, díszítésként pirított tökmag umeecettel összekeverve, zabtejszínszívvel megbabonázva.
A sütőtököt felkockázom, a gyömbért megpucolom és apróra vágom, majd pici chilis szezámolajon megpirítom először a gyömbért, majd a tököt is. Felöntöm félig vízzel és fedő alatt főzöm pici sóval amíg megpuhul. Közben a vöröslencsét megmosom és felteszem főni kevés vízzel, csipet sóval. Mire a tök megpuhul a lencse megfőtt majd hozzákeverem a tököt a lencséhez és összeturmixolom. Ezután főzöm még, hogy a turmixolást követően a leves "megnyugodjon" és ízesítem még sóval, szójaszósszal ízlés szeirnt. Pirítok tökmagot amire rácseppentek umeecetet, majd összekeverem vele, hogy beszívja a mag. A zabtejszínnel kis szivet rajzolok tálaláshor levesre, és pár szem tökmagot szórok a tetejére.
Isteni finom, jó étvágyat hozzá!