Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Esti relaxáció - sütőtökkrémleves vöröslencsével, chilivel és gyömbérrel

2011.11.07. 21:16 bioCsili

Nagyon fontos az ételek alapanyagainak összeválogatásokor odafigyelnünk arra, hogy egy étkezésnél, (vagy egy teljes napot nézve) legyen tiszító, erősítő és relaxáló is egyben, vagy egy napra lebontva, reggel tiszító, délben erősítő, este relaxáló a menü. 

Azért fontos ez nagyon, mert ha csak tiszító ételeket eszünk, akkor a szervezetünk "összeugrik", nem tud ellazulni és úgy kitisztulni. Összerándul és megtartja magának a lerakódásokat. Méginkább felhalmozódnak dolgok, és az ember egyre jangabb, morcosabb, rosszkedvűbb lesz. (és nem tudja miért...) Ha csak relaxálót eszünk, akkor nagyon jól ellazulunk, viszont semmi nem lesz ami segítsen megszabadulni a lerakódásoktól. Az erősítő ételtől esetleg túl határozottá válunk, ami szintén nem egy jó egyensúlyi állapot...

Én általában ugyanazt a levest eszem reggel és este, (miso) és leginkább tiszító jellegű, jégcsapretekkel, shitakegombával, van hogy szárított jégcsapretekkel...Ez reggel szuper, de este már nem igazán. Fontos, olyankor egy lazítóbb miso levest kerek vagy édeszöldségekkel, vagy krémlevest készítenünk, hogy elfogyasztás után érezzük az elégedettséget, és tudjunk relaxálni. 

A mai és egyben kedvenc levesemet vacsorára készítettük el, gyömbéres, chilis sütőtökkrém-vöröslencse leves sóval és shoyuval ízesítve, díszítésként pirított tökmag umeecettel összekeverve, zabtejszínszívvel megbabonázva. 

A sütőtököt felkockázom, a gyömbért megpucolom és apróra vágom, majd pici chilis szezámolajon megpirítom először a gyömbért, majd a tököt is. Felöntöm félig vízzel és fedő alatt főzöm pici sóval amíg megpuhul. Közben a vöröslencsét megmosom és felteszem főni kevés vízzel, csipet sóval. Mire a tök megpuhul a lencse megfőtt majd hozzákeverem a tököt a lencséhez és összeturmixolom. Ezután főzöm még, hogy a turmixolást követően a leves "megnyugodjon" és ízesítem még sóval, szójaszósszal ízlés szeirnt. Pirítok tökmagot amire rácseppentek umeecetet, majd összekeverem vele, hogy beszívja a mag. A zabtejszínnel kis szivet rajzolok tálaláshor levesre, és pár szem tökmagot szórok a tetejére. 

Isteni finom, jó étvágyat hozzá!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr173361989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vektor7 2011.11.09. 14:06:25

Ez a leves egyszerűen szuperfinom, kipróbáltam és mindenkinek csak ajánlani tudom!

bioCsili 2011.11.09. 22:46:41

Nálam is ez a favorit... :-)

meggyógyulni vágyók 2012.02.27. 12:33:55

én még nem főztem meg a sütőtöklevest,de nagyon igéretesnek tűnik.Mint uj felhasználó,szeretnék egy bőséges listát(lehet,hogy nem jó helyen kérem)azon nyersanyagokról,élelmiszerekről,amelyek a makro táplálkozás alapanyagai.
Köszönettel

bioCsili 2012.03.01. 23:05:31

@meggyógyulni vágyók: Kedves Meggyógyulni Vágyó! A lista, hogy mik az alapanyagok rettentő hosszú, és nem is vagyok biztos benne, hogy össze tudnám ezt szedni úgy, hogy ne maradjon ki belőle valami... :-)
Kitalálok valamit és hamarosan jelentkezem! :-)
Konzultációd volt már? Ott nagyon sok segítséget kaphatsz...
süti beállítások módosítása