Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Vacsora menü a Tavaszi tisztító hétvége első napján

2012.03.16. 06:16 bioCsili

Tegnap este kezdődött a Tavaszi Tisztító hétvége, mely program az első volt számomra is itt a Kushi Intézetben 2011-ben, tavaly tavasszal.

A vacsorát Mayával közösen készítettük el, és mondhatni nagyon élveztem! :-) Ketten voltunk csak a konyhán, fél 5-6 között amikor is sokkal kellemesebb együtt főzni, mint délelőtt, amikor is legalább 3-4 fő sertepertél 4 négyzetméteren.

A menüt Maya állította össze, a következőképp:

Leves: miso leves barnarizs-édesmisoval, kockára vágott sütőtök (már az utolsó darabok, hála az égnek) tofukockák, wakame és shitake. A leveshez először megfőztük a dashit, (shitake-kombut 5 percig forralunk, majd kivesszük őket, a shitakét felszeleteljük, a kombut nem tesszük vissza, használhatjuk később, hisz nincs szétfőzve, mint pl a nishiménél) majd hozzáadjuk a tököt, kicsit később a tofut, amikor már puha a tök, ízesítjük, bele a wakame 3-4 percig alacsony tűzön hagyjuk hogy a miso "életre keljen" felhőként mozog az egész leves, majd újhagymával a tetején tálaljuk.

Főétel: Rizs-hatomugival és árpával kuktában, később szezámmaggal összekeverve. Tempeh tempuratésztába forgatva, majd kisütve forró olajban, és átforgatva mustáros szószban, hozzá reszelt jégcsapretek citromos tofuszósszal a blansolt brokkolira, jégcsapretek-répa savanyúság (sós vizes pickle) uborka-wakame saláta (préselt az uborka) és egy alma kanten a végére desszertként.

A mustáros szószt a következőképp kell elkészíteni: 1 kanál mustár, kb fél csésze víz (ez lehet több attól függ milyen erős a mustár) shoyu és mirin ízlés szerint. (édes savanyú mustáros szósz lesz a végén belőle, addig ízesítsétek)

Íme a tofuszósz: blansoljuk a tofut, majd összeturmixoljuk, hogy krémes legyen. Hozzáadjuk a turmixolás során a rizsecetet és a sót, ízlés szerint, majd összekeverjük a reszelt jégcsapretekkel, melyre ráhintünk egy kevéske citromlevet.

Alma kanten: A 100%-os almalevet feltesszük főni agar-agarral, majd amikor az agar pelyhek elolvadtak, hozzáadjuk az almát és picit főzzük tovább (kb méb 5 perc) majd kiöntjük tálkákba és hűtőbe tesszük, vagy állni hagyjuk, attól függően mennyi időnk van a tálalásig. (mi a hűtőbe tettük hogy hamar megkeményedjen hisz nem volt túl sok időnk)

A tempéhs ételt nem muszáj hirtelen sütni olajban, magamnak én megfőztem pici vízben kb 15 percig és után öntöttem rá a szószból. Így aki tartózkodik az olajtól, (nagy mennyiségben legalábbis) az is élvezheti. :-) persze finomabb kisütve és úgy, de ez is több, mint a semmi. :-)

Szép reggelt!

Nagyon ízleltt mindenkinek, kóstoljátok meg! :-)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr614319651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása