Tegnap este kezdődött a Tavaszi Tisztító hétvége, mely program az első volt számomra is itt a Kushi Intézetben 2011-ben, tavaly tavasszal.
A vacsorát Mayával közösen készítettük el, és mondhatni nagyon élveztem! :-) Ketten voltunk csak a konyhán, fél 5-6 között amikor is sokkal kellemesebb együtt főzni, mint délelőtt, amikor is legalább 3-4 fő sertepertél 4 négyzetméteren.
A menüt Maya állította össze, a következőképp:
Leves: miso leves barnarizs-édesmisoval, kockára vágott sütőtök (már az utolsó darabok, hála az égnek) tofukockák, wakame és shitake. A leveshez először megfőztük a dashit, (shitake-kombut 5 percig forralunk, majd kivesszük őket, a shitakét felszeleteljük, a kombut nem tesszük vissza, használhatjuk később, hisz nincs szétfőzve, mint pl a nishiménél) majd hozzáadjuk a tököt, kicsit később a tofut, amikor már puha a tök, ízesítjük, bele a wakame 3-4 percig alacsony tűzön hagyjuk hogy a miso "életre keljen" felhőként mozog az egész leves, majd újhagymával a tetején tálaljuk.
Főétel: Rizs-hatomugival és árpával kuktában, később szezámmaggal összekeverve. Tempeh tempuratésztába forgatva, majd kisütve forró olajban, és átforgatva mustáros szószban, hozzá reszelt jégcsapretek citromos tofuszósszal a blansolt brokkolira, jégcsapretek-répa savanyúság (sós vizes pickle) uborka-wakame saláta (préselt az uborka) és egy alma kanten a végére desszertként.
A mustáros szószt a következőképp kell elkészíteni: 1 kanál mustár, kb fél csésze víz (ez lehet több attól függ milyen erős a mustár) shoyu és mirin ízlés szerint. (édes savanyú mustáros szósz lesz a végén belőle, addig ízesítsétek)
Íme a tofuszósz: blansoljuk a tofut, majd összeturmixoljuk, hogy krémes legyen. Hozzáadjuk a turmixolás során a rizsecetet és a sót, ízlés szerint, majd összekeverjük a reszelt jégcsapretekkel, melyre ráhintünk egy kevéske citromlevet.
Alma kanten: A 100%-os almalevet feltesszük főni agar-agarral, majd amikor az agar pelyhek elolvadtak, hozzáadjuk az almát és picit főzzük tovább (kb méb 5 perc) majd kiöntjük tálkákba és hűtőbe tesszük, vagy állni hagyjuk, attól függően mennyi időnk van a tálalásig. (mi a hűtőbe tettük hogy hamar megkeményedjen hisz nem volt túl sok időnk)
A tempéhs ételt nem muszáj hirtelen sütni olajban, magamnak én megfőztem pici vízben kb 15 percig és után öntöttem rá a szószból. Így aki tartózkodik az olajtól, (nagy mennyiségben legalábbis) az is élvezheti. :-) persze finomabb kisütve és úgy, de ez is több, mint a semmi. :-)
Szép reggelt!
Nagyon ízleltt mindenkinek, kóstoljátok meg! :-)