Ma este Jarka látott vendégül bennünket vacsorára. Ő már 12 éve él itt, Csehországból jött, és mondhatni a Nelissen család tagja.
A főzőtanfolyamokon már volt szerencsém belekóstolni a főztjébe, de ettől függetlenül már régóta vágytam rá, hogy egy vacsorát elkölthessek vele. Kíváncsi voltam hogyan főz, milyenek az energiái.
Ma meghívott Elvirát és engem vacsorára. Nagyon örültem!!! :-)
A menü a következő volt:
Fehér és óriás fehérbab leves hagymával, sütőtökkel, petrussal és natto misoval
Tészta (egy érdekes olasz elnevezésű tészta volt még sosem láttam ilyet, háromszor olyan vastag mint a makaróni, és pici csőszerű luk van a kozepén, ha valaki tudja a nevét, kérem szépen...) pici szárított paradicsommal, (kb 2 darab volt apróra szeletelve és 4-en vacsoráztunk meg jól belőle) hagymával, répával, mellé nori shoyuval szezámmaggal, blanslolt kínaikel, reszelt répa-alma-savanyúkáposzta, és vegyes sós vizes savanyúság.
Isteni finom volt minden. Amellett rá kellett hogy jöjjek, hogy túl sósan eszem. A menü végén két pohár teát is megittam (összesen volt 2 dl) és még mindig szomjas voltam... kérdeztem Jarkát, mert én nem éreztem egyáltalán sósnak az ételt, egyedül a nori volt sós, mire mondta, hogy ha többet kívánok inni mint 2 dl, akkor túl sós volt az étel.
Érdekes, mert miközben ettem, nem éreztem hogy sós lenne, sőt, ha lett volna szezámsó vagy még shoyu, tuti jól meglocsolom. :-) de ezek szerint túl sósan főzök.... hát kipróbálom, hogy odafigyelek egy kicsit és kevésbé használom a sót, vagy a misot, szójaszószt. Meglátom, mi változik...Most nincs édesség iránti vágyam, na jó egy kicsit van.., de nem vészes, 2-3 naponta készítek valami finomat. Na, mindegy, ezen elgondolkozom.
Adelbert megdícsérte a muffint, amit sütöttem valamelyik nap. Azt mondta, nem mindenki tud jó muffint sütni és hogy csak így tovább. Hááát, gondoltam magamban, pont a recept alapján csináltam, na jó, egy kicsit több ezt vagy kevesebb azt tettem bele, de ez tényleg ennyire számít? :-) Nehezen tudom tartani magam a receptekhez, mindig szeretnék belevinni valami újat, többet vagy kevesebbet, mint ami le van írva, de ez sajnos nem tetszik Mayának, mert még csak tanulok és nincs itt az ideje a kísérletezésnek. Hát, nem tudom melyikünk főzött többet makrósan életébe, még így is hogy csak 2.5 éve kezdtem, ő pedig így lett felnevelve, de mindegy. Azért itt vannak érdekes nézőpontok a makrobiotikáról, amin igen elcsodálkozom, de kinek nem inge, nem veszi magára. :-)