Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Főzés a vitalitás jegyében

2011.10.29. 22:24 bioCsili

Ma a délelőtti főzőórán a Vitalitásról volt szó, vagy annak a hiányáról és hogy milyen ételekkel tudjuk segíteni vagy esetleg gyengíteni az engergiaszintünket.

Jó tudni, hogy az egyszerű cukor, a tejtermékek, azon belül a tej, yoghurt, jégkrém, a tejes desszertek, a túl sok gyümölcs és gyümölcslé mind-mind kiveszik/megeszik/felemésztik a szervezetünkből az ásványi anyagokat. A gyümölcs sok vitamit tartalmaz ugyan, de ha túl sokat eszünk belőle akkor elgyengít bennünket. (ezt persze nem mondják, csak hogy egyél minél többet)

Ugyanakkor a sok gyökeres zöldség tartalmaz ásványi anyagokat, így ezekkel táplálhatjuk a testünket. Ilyen például a répa, pasztinák, jégcsapretek, stb ezek több ásványt tartalmaznak  mint a többi zöldség, illetve erősítenek is.

A nyers zöldségek amellett hogy nehezebb emészteni őket, szintén gyengítenek bennünket, így ha erősek és engergiadúsak szeretnénk lenni akkor kerüljük el a nyerset. Inkább használjunk különféle főzési módokat, főzzük csak rövid ideig! :-) (blansolás, quick sautee)

A legdinamikusabb főzési mód a mély sütés (bő olajba rövid ideig sütjük) mint a tempura.

A tűz a másik fontos dolog, ami engergiát ad az ételünknek. Ha elektromos, indukciós (stb) tűzhelyen főzünk vagy mikrohullámú sütőt használunk, azzal az ételek engergiáját teljesen megöljük. Hiszen mindennek van energiája, nem véletlen, hogy a répa lefelé, a tök a föld felszínén a póréhagyma zöldje pedig felfelé nő. Az az energia amit nem látunk, de ott van, megsemmisül. A nyílt lánggal a tűzzel belevihejtük az ételeinkbe az a tűz energiát, ami kell nekünk ahhoz, hogy vitálisak, erősek, tettre készek legyünk! Az csak egy másik dolog, hogy az elektromos sütő kiszárítja a bőrünket, hisz vizet von el a testünkből. Próbáljátok ki két hónapig hogy lánggon főztök elektromos helyett (www.campinggaz.hu) és érezni fogjátok a különbséget.

A tűzzel való játék (hirtelen sült ételek magas lángon, vagy hosszú ideig főtt ételek alacsony lángon) mind más típusú energiát ad az ételünknek és így nekünk is.

Itt a tél lassan...eljött az idő, hogy az ilyenkor használt főzési módokat részesítsük előnyben. A zöldségeket már nagyobb darabokra vágjuk, így hosszabb ideig főzzük, vagy hirtelen nagy lángon sütjük, marináljuk, a lényeg, hogy játszunk a tűzzel, idővel, zöldségek fajtáival, kevergessük őket egyiket a másikkal, kreatívkodjunk és tapasztaljuk ki, hogy a legjobb nekünk. Természetesen ilyenkor is eszünk blansolt, préselt zöldségeket, de arányában talán kevesebbet mint nyáron, illetve a préselés lehet hosszabb ideig akár 1-2 napig is. Itt a idő a savanyúságok készítésének, a savanyúkáposztának a sütőtöknek még csak most kezdődik a szezonja. Készítsünk belőlük különféle ételeket és élvezzük a főzés által a szánkba vett ételek energiáját. 

A legfontosabbról ne feledkezzünk el, rágjunk minden falatot meg legalább 50-szer. 100-150-szer.

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr723339064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása