Az allergia oka a makrobiotikus szemlélet szerint az ásványok hiánya a szervezetben.
Miért van az, hogy egyik ember allergiás a pollenre, különböző ételekre, stb, a másiknak pedig semmi baja nincs. Ez úgyanúgy múlik a felépítésen és az adott állapoton. Ki milyen kondícióban van, hogyan étkezik és milyen vele született gyengeségei és erősségei vannak.
A csoki, a feldolgozott (refined food) élelmiszerek, a gyümölcsök, a citrom, narancs (2-3 hónapig ne is együk őket) ezek mind demineralizálják a szervezetet.
A feladat ilyenkor, feltölteni a testünket ásványokkal. Hogyan tehetjük?
Azontúl, hogy elhagyjuk a fent felsorolt élelmiszerek fogyasztását, elkezdünk alga-ételeket készíteni a főétkezéshez, (shio kombu, arame, wakame, nori kondiment) ásványi anyagban gazdag talajban termett ételeket fogyasztunk, mint például a Hokkaido minőségű azukibab, Hokkaido minőségű feketebab, De Pui lencse (francia), csicseriborsó. Igyekszünk kerülni a szaunát, hosszú forró fürdőket-zuhanyt és gyorsan, akár hideg-meleg vízzel váltva, vagy hideggel befejezve szállunk ki a kádból.
A pollen (pl.) a cselező, a kérdés: Mely étel(ek) teszi(k) a sejtjeinket oly érzékennyé, hogy ezeket a tüneteket produkálom?
.....