Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Art of Life School level 3

2012.02.06. 22:56 bioCsili

Első napunk telt el ma a Nine Star Ki hétvége után. Adelbert végre visszakanyarodott valamelyest a témákhoz és az egészség és a diagnózis első óráira tervezett anyagról beszélt. 

Azt vettem észre a hétvégén rajta, hogy annyi mindenről szerett volna mesélni, hogy végül szinte semmiről sem mesélt ami a 9 star ki asztrológiával kapcsolatos, azon kívűl hogy végigvettük a típusokat általánosságban majd egyesével a számok szerint, illetve megnéztük hogy milyen hatással vannak a szülők a gyerekkorban ennek milyen következményei lehetnek felnőttkorban. Volt szó az elemekről a főzésben is, mely lényege, hogy mindegyik energiának ott kell lenni a tányéron, és figyelnünk kell hogy ne csússzunk el vagy az egyik vagy a másik irányba nagyon, hiszen akkor jöhetnek a vágyak az extrém ételek iránt és ha nem is a csokit de mondjuk az édessel kombinált szezám, mandula, vagy mogyorókrémet kívánjuk majd, hogy az egyensúly meglegyen. 

Ma arról tanultunk, hogy minden betegség a belek gyengeségével kezdődik. Hallhattunk különféle bélproblémákról és annak okairól az étkezésben, illetve általánosságban arról hogy hogyan ítélik meg az orvosok a betegséget és hogyan nézzük mi ezt, makrobiotika tanulók. 

Ma többször hallhattuk, hogy kezdjünk el jin és jangban gondolkodni. Próbáljuk meg megérteni a dolgok működését és az energiák áramlását a jin és a jang gondolkodással. 

Például, ha reggel puffadt arccal ébredünk, annak mi lehet az oka?!

A nappal az aktivitásé - jang, az éjjel a pihenésé - jin. Reggel egy könnyű kevésbé sós, light miso levest eszünk kásával, mert reggel nagyon jang az állapotunk. Napközben az aktivitások végett a jang erőnk egyre fogy, majd este ezért is esik jól egy erősebb-sósabb ízesebb étel, hogy kiegyenlítsük a már jin felé tolódó állapotunkat. Éjszaka a csillagok, az univerzum ragyogása, az energiák hatására feltöltődünk alvás közben, (minden szervünk töltődik és pihen) hogy reggel energiadúsan korán ébredjünk és boldogan vágjunk neki a napnak. Ehhez időben feküdjünk le, pihenjünk eleget, aludjunk jól, és ne együnk 3 órával lefekvés előtt. :-) Szóval ha puffadt arccal ébredünk reggel annak a túlzott jang étel bevitele az oka, amit előző nap/este magunkhoz vettünk, és ami nem tudott kiürülni az éjszaka és a reggel folyamán. Túl sós, túl nehéz, túl zsíros étel fogyasztása például. Azzal hogy megterheljük a gyomrunkat az extrém mennyiséggel vagy nehézséggel azzal a pihenés, a jin idején nem tud tisztulni a szervezetünk. Na ezen még nekem is gondolkodnom kell, mert ez még nem világos számomra sem. 

Meg kell, hogy mondjam, nagyon nehéz jin és jangban gondolkodni. :-) energiákban, hogy mi üti és mi támogatja mi keresztezi és mi erősíti vagy gyengíti a másikat. Tudom a zöldségeket az elkészítési módokat, az étel típusokat besorolni, de hogy nagyban lássam a képet?! Na ez még nem megy. Lehet, túl sok is volt az infó mára és összezavarodtam magam is. Egy biztos, ez az egész egy életen át tartó tanulást jelent....

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr674073300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása