Délután teljesen fel voltam pörögve, alig tudtam tornázni is. Folyton az járt a fejemben, hogy jaj, mi finomat főznék vacsorára. Egyik ötlet jutott eszembe a másik után...és íme, ez lett belőle: :-)
Rizs marinált shitake gombával
Sütőtökpüré misoval, marinált tempeh-vel
Gőzölt jégcsapretek natto misoval
Préselt leveles zöldek umeecettel
Kevés daikon picke (de ez nem kell hozzá, mert úgy túl sós-savanyú, de próbáljátok ki)
Jaj istenem, szuperfinom! Édes, savanyú - a kombináció, ami a kedvencem. Desszertnek készítettem egy köles-körte pudingot szilvalekvárral, ennek a receptjét megtalálhatjátok szerintem itt is, de a Női Egészségért oldalon is köles puding néven. Persze itt csak Terrasana-s szilvalekvárt lehet kapni ami összehasonlíthatatlan a legfinomabb Szatmári szilvalekvárral, de jobb híján, ezzel is beérem. :-)
A natto miso otthon nem kapható, itt ismertem meg. Semmi köze a misohoz... :-) inkább kondimentnek hívnám.
Összetevők:
Víz, szójabab, árpa, árpamaláta, gyömbér, kombu, tengeri só, koji. 3 hónapon át fermentált.
Nem igazán tudom még használni, amit láttam a konyhán az az, ha pl. nishimére teszik (shoyu, vagy miso vagy egyéb), keverték már reggeli köleskásába, de nekem azzal túl sós volt, bár sós-édes, mikor mihez kevered az az íz jön ki jobban. Nagyjából ennyi. :-)
Ma kitaláltam, hogy valamit úgy tennék a gőzölt zöldségre. Ezer éve nem gőzöltem. :-( pedig kellene, tudom. Hát ezzel isteni lett. Amin gondolkodtam még, az a tahini-édesmiso dresszing, de azt ettem vasárnap és nem akarom túlzásba vinni ezt a fajta olajat sem. Elég volt most. :-) Viszont ahogy vasárnap ettem, na az isteni!
Tahini-barnarizsmiso dresszing
2 kanál fehér (vagy barna) tahini
1-2 kanál barnarizs miso (attól függően kinek készítjük, mennyire szeretnénk sósan)
Kicsi vízzel feltesszük főni és habverővel folyamatosan kevergetjük. Krémes állagú lesz, pár perc alatt kész.
Óvatosan vele! :-)