Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Gabonás főzősuli beszámoló

2011.06.29. 09:06 bioCsili

Az esti főzősulin 7 csodás nőszemély mellett eljött két nagyon kedves fiatalember is akik kellőképp megfűszerezték az estét. A sok női energia mellett volt két erős férfi energia is, melyet rezni lehetett az egész társaságon.  

Beszélgettünk általánosságban a makrobiotikáról, az elméleti háttéről, filozófiáról mely mögötte áll, a gabonákról, zöldségekről, algákról ezek hatásairól a szervezetre, nyári vágásmódról, ízekről, érzésekről.

Sokat gondolkodtam közben, hogy annyi információ áll rendelkezésünkre, hogy mikor miről beszélünk, az nagyban függ a hallgatóságtól, hogy merre terelődik a téma. Bár többen voltunk, mint az elmúlt alkalommal, a kérdések jobban jöttek akkor. Lehet a családiasabb jelleg bátorságot ad a kérdések megfogalmazásához, vagy egyszerűen csak nem akarták megzavarni a mondantómat, vagy kizökkenteni a folyamatból. Nem tudom, de a lényeg az, hogy bátran kérdezzetek, akármit, nincs banális kérdés itt sem, és ha tudom a választ, nagyon szívesen megosztom, csak számomra nem biztos hogy kérdés az, ami a hallgatóknak igen, és magamtól nem biztos hogy felhozom a témát.

Az tetszik nagyon ezeken az alkalmakon, hogy kis csoportok is kialakulnak és az emberek elkezdenek beszélgetni egymással, tapasztalatokat cserélni ami nagyon fontos ha az ember kicsit odafigyel magára és változtat dolgokon a "normális" étkezéshez képest.

Kell a támogatás minden oldalról, hiszen nem könnyű ebben a világban "másnak" lenni. Ha van egy jó praktika, ötlet, ami segítheti a lavírozást az új életmód és a régi között, azt nagyon jó hallani!

Egy ilyen óra engem az egekig feltölt. Este miután az utolsó vendég is elment fél 11 után, még gyorsan összerántottam a lakást, egy óra alatt szép rendet varázsoltam. Azon kaptam magam, ahogy lehuppantam a kanapéra, hogy na most nem tudok már felállni. Egészen addig semmilyen fáradtságot nem éreztem.

Az ételek megosztották a résztvevőket, de a desszert mindenkinek ízlett, ahogy láttam. :-) A túlságosan fűszeres és ízfokozós ételekkel szemben a makrobiotikus kaja íztelennek hathat először, (lehet másodszor is) :-) de idővel amikor az ízlelő bimbóink kitisztulnak, vagy elkezdenek tisztulni, úgy fogjuk megérezni az egyes összetevők ízeit, egyiket a másik után.

Nehéz még úgy főznöm, hogy nem a saját szám íze szerint. Vicces, amikor azt mondják az emberek, hogy ááá ők alig használnak sót és sótlanul esznek...majd mikor megkóstolják a főztöm, azt mondják rá, hogy sótlan. :-) észre sem vesszük, hogy ugyan lehet hogy nem sózunk rá a kantinba vásárolt főzelékre, vagy krumplipürére..de bele sem gondolunk, hogy azért, mert az már agyon van sózva.

Nagyon fontos a só az ételekben, de csak mértékkel. Amikor kezdtem a makrót egyáltalán nem használtam sót, csak szójaszószt és misot ízesítésre. A só csak a fürdőkádba, vagy lábfürdőbe fogyott el, másra nem használtam. Bocsánat, hogy csapongok, de azt jó ha tudjátok, hogy ha illóolajat tesztek a fürdővízbe, akkor jó ha pici sóban keveritek el, mert így tud feloldódni a vízben. Különben csak a tetején úszkál...

Visszatérve kíváncsian várom a visszajelzéseket, hogyan érezték magaukat azok, akik ott voltak tegnap este. Nagyon megköszönném, ha ide a blogra válaszolnának, jó volna itt olvasni a pozitív és a negatív dolgokat egyaránt. Mindenkitől kérni fogom, hogy legalább egy negatívumot is soroljon fel, mert ilyenkor hajlamosak az emberek nem mondani rosszat, nehogy megbántódjon a másik. De ettől most nem kell félni, külön kérem az őszinteséget.

A tegnapi desszert receptjét természetesen egy következő postban megírom! Nagyon örülök, hogy ilyen nagy sikert aratott. Jól látszik, hogy most ezekre a finomságokra vagyok rákattanva. :-)

Sajnos fényképet én megint nem készítettem, de jövő héten mostmár kiteszem az asztal közepére. Viszont a lányok csináltak fényképeket, azokból szeretnék kérni, hogy feltegyem ide a blogra.

Nagyon pozitív élményekkel gazdagodtam tegnap este, köszönöm mindenkinek aki eljött!

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr313023757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

molamoni 2011.06.29. 10:58:31

Szia Csilla, nagyon jól éreztem magam tegnap este. Az ételek is finomak voltak. A társaságban - annak ellenére, hogy összeszokott volt - nem éreztem magam kivűlállónak, és nagyon jó kis beszélgetések alakultak ki.
Amit kicsit hátránynak éreztem, hogy magáról a főzési folyamatról lemaradtam a zöldségpucolás, vágás miatt, de legközelebb, majd igyekszem a tűzhely közelébe férkőzni.

bioCsili 2011.06.29. 12:13:48

@molamoni: Kedves Móni! Nagyon fontos feladatod volt tegnap este, hiszen a Te energiád került az ételekbe a vágás által. :-) Legközelebb más feladatot kapsz majd! :-)

dodi. 2011.06.29. 12:39:45

Sziasztok! Az én románcom a makrobiotikával csupán egy héttel ezelőtt kezdődött. A múlt heti órán kezdtem el ismerkedni a makro filozófiájával, a különböző ételekkel s azok összetevőivel... Megtudtam, hogy mi is az a miso, vagy az általam gyümölcslekvárnak vélt umeboshi :-) Ezek a hozzávalók számomra eddig teljesen ismeretlenek voltak, s jelenleg még az ételek is „íztelenek”, de várom a pillanatot, hogy ahogy Csili írta „megérezzem az összetevők ízeit, egyiket a másik után”.
A tegnap este számomra kellemes csalódás volt, mert eleinte attól tartottam, hogy a közel 10 résztvevő miatt zűrzavar lesz, s nem fogok tudni mindenre odafigyelni.. Ez korántsem így történt. Mindannyian kivettük a részünket a munkából, a jó társaságnak köszönhetően az este kellemes hangulatban telt, sokat nevettünk és sok finomságot ettünk ;-) Este 10 után, amikor néhányan már elmentek, még egy „tervben nem szereplő” desszertet is készítettünk pillanatok alatt... melynek a receptjét ezúton szeretném elkérni, Csili!!;-)
Ezenkívül nekem rengeteget jelentett az is, hogy beszélgetni tudtam „sorstársakkal”.
Várom a következő alkalmat!!

vektor7 2011.06.29. 16:47:30

Szerintem nagyon jó volt a tegnap este is. Nekem mindig ízlenek a megfőzött ételek, tetszik, hogy új emberekkel találkozhatom, tapasztalatot cserélhetünk és amit külön még kiemelnék az az, hogy Csilla lelkesedése rám szokott ragadni. :) Ami egy nagyon fontos tényező, hiszen amikor otthon főzőcskézek és nem sikerül, vagy ha egy steakre/jó kis pizzára/mennyei habos sütire gondolok, amelyek mind a nem ajánlott ételek közé tartoznak, akkor valami kell, hogy tovább vigyen és segítsen ezen az úton, mert nem könnyű a váltás.
Aminek én még örülnék: ha kapnánk több receptet azokhoz a főzési technikákhoz, témákhoz/alapanyagokhoz amiket egy-egy alkalommal átvettünk, hogy otthon több mindent és változatosan meg tudjunk csinálni. Gondolom idővel ez majd jön magától, de az elején jól jönne még pár recept.
Köszi szépen, én sokat tanultam jól éreztem magamat!!!!

bioCsili 2011.06.29. 22:55:35

@dodi.: Le a kalappal előtted is, hogy így nyitsz az ismeretlen felé és nem harcolsz ellene kézzel-lábbal. Remélem hamarosan Te fogsz beszámolni arról, melyik ételnek milyen íze van só nélkül. :-)
A desszert egy mandulakrém-puding volt még este, Rapunzel mandulakrém, pici rizstej és amazake. Az amazake egy édesrizs alapú desszert készítmény. Kicsit hasonlít a vaniliás karamelles illathoz-ízhez. Ezeket felfőzve kuzuval besűrítve kaptuk a könnyű finomságot. Az egyik kedvencem! :-)

bioCsili 2011.06.29. 22:59:54

@vektor7: Örülök, hogy erőt tudsz meríteni ezeken az estéken hiszen ez az egyik legfontosabb, hogy támogassuk egymást. Míg a kinti világban "mindenki" azt csinálja amit a "többiek" addig mi próbálunk megőrizni valamit a tradíciókból saját magunknak, családunknak és a leendő/meglévő gyermekeink számára. Hogy ha fáj a fejük, az ume-kuzuhoz nyúljanak, ne pedig más fájdalomcsillapítóhoz. Igyekszem a következő alkalmakra plusz recepteket is írni, hogy otthon legyen miből válogatni! Illetve hamarosan ide is teszek fel recepteket... :-)

Repus 2011.06.29. 23:19:30

Bennem soksok kérdés maradt, igen azt hiszem sokan voltunk ehhez. Nekem a miértek hiányoztak egyedül, amit majd személyesen felteszek neked az biztos :)
Csillikém: ez a nagyüzem, ez az, amikor főzőóra van 10 főre. Az ilyen sűrű (aki vág, az nem fog tudni főzni is, aki főz, nem tud gabonát mosni, stb.), az ilyen "tanitós".
Ennek ellenére én nem éreztem volna, hogy visszafogott lett volna a társaság. Szerintem nagyon barátságos és közvetlen hangulat volt. És inspiráló: reggel forró víz + citrommal kezdtem :)

bioCsili 2011.06.30. 10:17:56

@Repus: Igen, ezt az elkövetkezendő alkalmakkor figyelni fogom. A 10 fő inkább már gyakorlott/tapasztalt makrós főzéseken lesz majd elfogadható. Addig az alap makrós órákon, amikor még mindenki csak ismerkedik a fogalmakkal, miértekkel, ott maximum 6 fő szerintem ami még családias. A leveses alkalommal 4-en voltunk, ott valóban jobban meg tudtuk beszélni a személyes kérdéseket és mindenki tudott vágni, főzni. Köszönöm a válaszodat, ügyesen kezdted a napot! :-)
süti beállítások módosítása