Biotúra Makromódra

A blog az endometriózisról szól, saját tapasztalatok alapján íródik, érzésekről, kihívásokról, kudarcokról és győzelmekről! Hogy együtt, könnyebb legyen!

Friss topikok

  • bioCsili: Szia, bocsi már régen nem voltam fent. :-( 6 hónapot voltam kint, tanultam és dolgoztam is. A holl... (2013.09.09. 18:18) Mozgalmas péntek - az élet nem áll meg..sőt
  • szél-víz: Michio egyébként 1926-ban született, azaz jelenleg 86 éves. Köszönet az előadásért, jó látni, hall... (2013.01.07. 03:57) Michio Kushi 2012-es előadása
  • bioCsili: Ő is ember, mi sem bizonyítja jobban, minthogy saját maga is keresztül ment komoly megpróbáltatáso... (2012.12.17. 19:59) Már számolom a napokat..
  • bioCsili: Köszönöm! Remélem egyre szélesebb körben ismertté válik a makrobiotika és egyre nő majd azok száma... (2012.12.17. 19:57) Változások - 2009-2012
  • scrts: Az endometriosis pszichoszomatikus hátterének jelentős szakirodalma van, ennek elég jó összefoglal... (2012.10.15. 14:49) Az endo lelki okai

Linkblog

Vasárnapi ebéd - itthon

2012.05.13. 13:36 bioCsili

Ma úgy 10 fokkal esett vissza a hőmérséklet, amit nem mondom, hogy bánok az elmúlt hét 30 fokos forrósága után.

Rá kellett hogy jöjjek, (bár egész életemben tiltakoztam ellene) téli gyerek vagyok. A hideget szeretem jobban! :-) Ebben a nagy melegben igencsak le kellett hogy üljek és átgondoljam miket főzök, mert azokat amiket igazán szeretek, télies ételek.

Régen nem terveztem már meg a menüm, még egy napra előre sem, nemhogy egy hétre, ahogyan azt kezdetekkor. Pedig igazán hasznos lenne, hisz ha éhes az ember akkor mindent enne, és egyszer csak azt veszi észre, hogy a konyha egy óriási kupi, túl sokminden készül és a végén semmi sem lesz belőle, vagy nem sikerül jól, vagy a cél, hogy hamar együnk valamit végül másfél óránkba telik és már olyan idegesek vagyunk hogy legszívesebben mindent kidobnánk a kukába. Na ez vagyok én! :-) de persze, mindenki más...szerencsére.

Ma időben kezdtem főzni az ebédet, így nem volt ilyen gondom. Már reggel megfőztem az azukit lótuszmaggal és barna szezámmaggal, a barnarizst is egész napra készítettem el reggel, így már "csak" zöldséget, algát, salátát, tempurát és ahhoz szószt kellett elővarázsolnom. :-) Ja a levest már el is felejtettem. :-)

Tehát a mai menü a következőképpen néz ki:

Ropogós zöldséges shoyus leves

Barnarizs marinált shitake gombával és pirított fenyőmaggal
Azuki lótuszmaggal és barna szezámmaggal misoval
Kimpira bojtorjánnal, répával, lótusszal és tamarival
Hijiki szárított jégcsapretekkel tamarival és kaporral
Préselt káposztasaláta retekkel és medvehagymával umeecettel és shiso porral
Tofukrokett mustáros szósszal

Végül a desszert...
Köleses epertorta (tegnapról)
 

A leveshez a répát és a fehérrépát félholdra vágva feltesszük a vízbe főni. Kb 10 percel később hozzáadjuk a felszeletelt szárzellert, a friss cukorborsót és a füstölt tofukockákat. Forrás után levesszük a lángot és ízlés szerint sóval és shoyuval ízesítjük. Petrussal tálaljuk.

A rizshez felszeleteljük a gombát és shoyu-mirin-rizsecet kombinációban vízzel addig főzzük a fedő alatt míg az összes levet beszívja. Ezzel a gombával és a pirított fenyőmaggal összekeverjük a rizst.

A babot kuktában a hozzávalókkal együtt kombuval készre főzzük kb 45 perc alatt 2.5 szeres vízben.

A kimpirához először a bojtorjánt szeleteljük gyufaszálra, majd kicsi vízben vagy olajon megpirítjuk és hozzáadjuk a szintén gyufaszálra vágott répát és a félholdra szeletelt lótuszt. A lótusz pont annyi, mint a répa és a bojtorján együtt. Fedővel 30 percig puhára pároljuk kevés vízzel majd szójaszósszal ízesítjük.

A préselt salátát készítjük el először, hogy az amíg szorgoskodunk a konyhában készre préselődjön. A káposztát vékony szeletekre vágjuk a retket is gyufaszálra, majd ráöntjük az umeecetet és összekeverjük egy kevés shiso porral. Vigyázat, mert mindkettő sós. Jól összekeverjük kézzel és kinyomkodjuk majd egy kistányért helyezünk a tálba és rá egy nehezéket (lisztet, üveg vizet) hogy kinyomja a levét a salátának. Minimum 30 percet de akár egy órát is préselhetjük, közben elkészül az ebéd. Miután kész, leöntjük a felesleges lét, amit kipréseltünk belőle.

A hijikit beáztatjuk a szárított jégcsapretekkel majd az áztatóvízzel együtt feltesszük fedővel főzni. Kb 30 percig főzzük (minél tovább annál puhább és finomabb a hijiki) majd hozzáöntünk egy kevés tamarit és megvárjuk míg azt beszívja. (ha túl sok a víz, fedő nélkül forraljuk el róla) A legvégén kaprot keverünk hozzá.

...és hogy a húsevő párunkról se feledkezzünk meg, készítünk részükre egy olajban sült zöldséges, ízes tofukrokettet melyet mustáros szósszal tálalunk. A füstölt tofut összetörjük és keverünk hozzá reszelt répát, fehérrépát, kaprot, kurkumát, sót, szárzellert majd kukoricadarával és lisztel összekeverjük hogy gombócokat tudjunk formálni belőle. Ezeket a kis gömböket kisütjük forró olajban, majd mustár-édes miso szósszal tálaljuk.

A köles alapú epertortához a megmosott kölest feltesszük 3-szoros almalébe vagy körtelébe (vagy vegyesen) főzni pici sóval, majd 35 perc után egy széles tálba helyezzük (vagy kerek tortaforma) és lelapítjuk. A tetejét megkenjük amazakéval vagy mandulaliszttel (ez a fehér mandula ledarálva) ráhelyezzük a félbe vágott eperdarabokat, közben felteszünk főzni egy csészényi alma vagy körtelevet kevés agar-agarral majd ahogy az felolvad belekeverjük a kuzut és egy szószt készítünk, mellyel leöntjük az epertortát és hagyjuk kihűlni. Mentalevéllel tálaljuk.

Jó étvágyakat! :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://makrobio.blog.hu/api/trackback/id/tr554505782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása